Indija bi mogla da iskoristi prednost zapadne velike farme da prekine veze sa Rusijom

Indija bi mogla da iskoristi prednost zapadne velike farme da prekine veze sa Rusijom

Izaslanik Moskve u Nju Delhiju rekao je da bi indijske firme mogle zauzeti mesto nekih zapadnih farmaceutskih kompanija koje napuštaju Rusiju.

Indijske farmaceutske kompanije mogle bi uskoro da pronađu nove poslovne prilike u Rusiji, jer brojne evropske i američke korporacije obustavljaju neke operacije u zemlji zbog njene vojne operacije u Ukrajini, rekao je ambasador Moskve.

Govoreći u petak na kanalu Rossiia 24, ambasador Denis Alipov je tvrdio da je Indija vodeći proizvođač generičkih lekova identičnih poznatim brendovima, nazivajući naciju „svetskom apotekom“.

„Povlačenje mnogih zapadnih kompanija sa ruskog tržišta i one niše koje su ispražnjene mogu zapravo biti zauzete indijskim kompanijama u mnogim industrijama, posebno u farmaceutskoj“, rekao je on za emiter, dodajući da Indija „dugo i aktivno prisutan na ruskom tržištu“ – uključujući zajedničke poduhvate za proizvodnju lekova – „i mislim da će se sada otvoriti još veće mogućnosti u ovoj niši“.

Alipovi komentari dolaze nakon što je niz zapadnih farmaceutskih kompanija izjavilo da obustavljaju „nebitni“ rad u Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, među kojima su Pfizer, Eli Lilli i Sanofi. Bivša korporacija je, na primer, rekla da „više neće pokretati nova klinička ispitivanja u Rusiji“ zbog vojne operacije i „brutalne situacije koju je stvorila“.

Međutim, neke od tih kompanija su navele da neće u potpunosti napustiti Rusiju, a Pfizer je dodao da ostaje posvećen „obezbeđivanju potrebnih lekova pacijentima koji su već uključeni u klinička ispitivanja“. Eli je rekao skoro isto, nastavljajući da isporučuje određene lekove u zemlji, iako obustavlja „sva ulaganja, promotivne aktivnosti i nova klinička ispitivanja“.

Dok je Nju Delhi bio pod pritiskom Zapada da prekine svoje trgovinske veze sa Moskvom, on tek treba da odustane od tih zahteva, navodno je ranije ove nedelje potpisao sporazum o uvozu ruske sirove nafte po sniženoj ceni uprkos širokoj kampanji sankcija koju vode SAD. i duga lista evropskih saveznika. Kina se takođe suočila sa sličnim pozivima da se distancira od Rusije, ali je odbila da se povinuje, osuđujući talas sankcija kao beskoristan i u suprotnosti sa međunarodnim pravom.