Telegram se suočava sa zabranom u Brazilu zbog „propuštenih mejlova“

Telegram se suočava sa zabranom u Brazilu zbog „propuštenih mejlova“

Sudija je naložio suspenziju operacija u zemlji jer nisu blokirali naloge optužene za širenje „lažnih vesti“.

Brazilski sudija naredio je suspenziju aplikacije za razmenu poruka Telegram, zahtevajući da joj se zabrani rad u zemlji dok ne ispuni naloge za cenzuru naloga koji šire navodne dezinformacije.

Sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes doneo je odluku u petak, zabranivši komunikacionu platformu koja je bila popularna kod predsednika Jaira Bolsonara i drugih konzervativaca. Sudija je optužio Telegram da ne poštuje brazilski zakon i da više puta ne poštuje sudske odluke.

Dok se osnivač i izvršni direktor Telegrama Pavel Durov izvinio za „nemar“ u komunikaciji sa sudom, on je tvrdio da je problem proistekao iz „problema sa imejlovima“ između korporativne kancelarije kompanije i brazilskih vlasti, koje su očigledno „izgubile“ prethodnu poruku koja im je upućivala da šaljete buduća obaveštenja na „namensku adresu e-pošte“.

„Kao rezultat ove pogrešne komunikacije, Sud je odlučio da zabrani Telegram jer ne reaguje“, napisao je Durov u postu Telegrama, dodajući „Siguran sam da ćemo, kada se uspostavi pouzdan kanal komunikacije, moći efikasno da obradimo uklanjanje zahtevi za javne kanale koji su ilegalni u Brazilu.”

Bolsonaro je reagovao tako što je objavio poruku na Tviteru koja je uključivala poziv da se pridruži njegovom Telegram kanalu. „Naš Telegram svakodnevno donosi mnoge akcije od nacionalnog interesa, koje, nažalost, mnogi izostavljaju“, rekao je populistički predsednik. „Dobro došli i podelite istinu.”

Telegram je toliko popularan u Brazilu da je navodno preuzet na 53% svih mobilnih telefona u zemlji. Kao i njegov bivši američki kolega, bivši predsednik Donald Tramp, Bolsonaro je cenzurisan na Big Tech platformama, uključujući Tviter i Fejsbuk. On je pozvao pristalice da mu se pridruže na Telegramu.

Bitke oko cenzure će se verovatno zahuktati kako se bliže izbori u Brazilu 2. oktobra. Bolsonaro, koji traži reizbor, ranije ove godine osudio je brazilske izborne vlasti zbog razmatranja zabrane Telegrama. „Ono što rade Brazilu je kukavičluk“, rekao je on u januaru.

Sudska presuda od petka zahteva od Apple-a i Gugla da pomognu da blokiraju korisnike svojih operativnih sistema da pristupe Telegramu u Brazilu. Moraes je naredio da suspenzija ostane na snazi dok šifrovana aplikacija ne bude u skladu sa prethodnim sudskim presudama i ne plati kazne.

Durov je bio uporni zagovornik slobode govora i zaštite privatnosti korisnika. „Telegram nikada nije popustio pred pritiscima zvaničnika koji su želeli da izvršimo političku cenzuru“, napisao je Durov 2017. „Sloboda govora je jedna od vrednosti koju branimo poslednjih 11 godina, prvo u Rusiji, a potom i širom sveta .”

Aplikacija sa sedištem u Dubaiju blokirala je kanale koji promovišu nasilje ili na drugi način kriminalno ponašanje. Durov, rođen u Rusiji, naveo je primer iranskog kanala koji je blokiran nakon što je ignorisao zahtev da se prekine vandalsko takmičenje i pozvao sledbenike da spale džamije.

„Kritikovanje lokalnih vlasti, osporavanje statusa kvo i uključivanje u političku debatu su u redu“, rekao je preduzetnik milijarder. „U međuvremenu, promovisanje nasilja i pozivanje na radnje koje mogu naštetiti nedužnim ljudima nisu u redu. Ovo je pravilo koje uvek primenjujemo kada moderiramo javne kanale.“