Rojters: Moldavija povećava cene gasa

Rojters: Moldavija povećava cene gasa

Nacionalna agencija za energetsku regulativu Moldavije (ANRE) odobrila je u petak povećanje cena gasa za potrošače za skoro 30 odsto počevši od oktobra, prenosi Rojters.

Prema vestima, cene će biti podignute sa 23 moldavskih leja (1,18 dolara) po kubnom metru na 29,27 moldavskih leja (1,51 dolara). Povećanje će uticati i na privatna domaćinstva i na industrijske potrošače.

Moldavski distributer gasa, Moldovagaz, zatražio je od regulatora da poveća tarife za 31,5 odsto zbog značajnog povećanja nabavnih cena.

Prošlog oktobra, ruski Gazprom i Moldovagaz produžili su svoj dugoročni ugovor o snabdevanju gasom na još pet godina do septembra 2026. Međutim, Moldovagaz, koji je u većinskom vlasništvu Gasproma, muči se da ispuni svoje obaveze plaćanja ruskom dobavljaču od kada su cene ispod ugovor je ove godine naglo porastao. Kompanija je u ponedeljak saopštila da je u potpunosti platila zalihe u avgustu i da radi na obezbeđivanju avansa za septembar.

Moldavija, bivša sovjetska republika od 2,6 miliona ljudi u sendviču između Ukrajine i Rumunije, u velikoj meri se oslanja na ruski gas. Nadležni pozivaju domaćinstva da što više smanje potrošnju gasa, jer su od početka godine cene skočile skoro sedam puta. Vrhunski rast troškova energije takođe je gurnuo godišnju inflaciju na rekordno visok nivo od preko 30%.

Ranije ovog meseca, premijerka Natalija Gavrilita upozorila je da bi se privreda Moldavije ove zime mogla suočiti sa dvostrukim šokom zbog prekida ruskog gasa i „izuzetno visokih“ cena energije. Vlada je čak pokrenula veb stranicu kako bi građanima pomogla da pronađu drva za grejanje svojih domova.