NTSB želi sisteme za detekciju alkohola instalirane u svim novim automobilima u SAD

NTSB želi sisteme za detekciju alkohola instalirane u svim novim automobilima u SAD

Američki nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju (NTSB) juče je preporučio da sva nova vozila budu opremljena sistemima za detekciju alkohola koji mogu sprečiti ljude da voze u pijanom stanju.

NTSB ne može sam da izda takvu uredbu, ali je pozvao Nacionalnu upravu za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA) da to učini. NTSB je saopštio da „preporučuje mere koje koriste nove tehnologije u vozilima koje mogu ograničiti ili zabraniti vozačima sa oštećenjima da upravljaju svojim vozilima, kao i tehnologije za sprečavanje prekoračenja brzine“.

Ako se usvoji, to bi zahtevalo „pasivne sisteme za otkrivanje oštećenja alkohola u vozilu, napredne sisteme za praćenje vozača ili kombinaciju ova dva koja bi bila u stanju da spreče ili ograniče rad vozila ako detektuje oštećenje vozača usled alkohola“, navodi NTSB. Agencija je pozvala NHTSA da „zahteva da sva nova vozila budu opremljena takvim sistemima“.

Prema američkom zakonu usvojenom prošle godine, NHTSA je već dužna da ispita da li može izdati ovu vrstu pravila.

Dok je vožnja u pijanom stanju dugogodišnji problem koji je izazvao mnoge smrtne slučajeve, NTSB je rekao da je njegova preporuka podstaknuta istragom jedne nesreće u kojoj je poginulo devet osoba — uključujući sedmoro dece — u januaru 2021. na državnom putu 33 u blizini Avenala u Kaliforniji. Na tom autoputu sa dve trake sa ograničenjem brzine od 55 mph, vozač terenca koji je napuštao novogodišnje okupljanje „vozio je brzinom između 88 i 98 mph“, navodi se u izveštaju NTSB.