Vašington Post: SAD će revidirati „psihološke operacije“

Vašington Post: SAD će revidirati „psihološke operacije“

Američka vojska je spremna da sprovede sveobuhvatnu reviziju svojih tajnih operacija psihološkog ratovanja, usred zabrinutosti da je Pentagon možda koristio lažne ručice društvenih medija da manipuliše stranom publikom, izjavilo je nekoliko izvora za Vašington Post.

Američki podsekretar odbrane za politiku, Kolin Kal, naredio je vojnim komandama da ponude „potpuno računovodstvo“ o svojim aktivnostima psihološkog ratovanja u roku od mesec dana, navodi se u izveštaju Mondai Post-a, koji citira višestruke neimenovane administracije i zvaničnike Pentagona upoznati sa materija.

„Poruka je u suštini bila: ‘Morate mi opravdati zašto radite ovakve stvari’“, rekao je jedan zvaničnik, opisujući Kalovu direktivu.

Naredba je navodno podstaknuta zabrinutošću u Beloj kući zbog „pokušaja Ministarstva odbrane da manipuliše publikom u inostranstvu“ koristeći društvene medije, a usledila je nakon što su Tviter i Fejsbuk uklonili oko 150 lažnih naloga za koje se tvrdi da su uključeni u „operacije tajnog uticaja“. Uklanjanje su otkrili istraživači Graphike i Internet opservatorije Stanford, koji su objavili izveštaj u kojem se ističu onlajn mreže koje navodno guraju „prozapadne“, antiruske i druge politizovane narative.

Iako studija nije pripisivala krivicu nijednom konkretnom akteru za lažne naloge, dva zvaničnika su izjavila za Post da je američki CENTCOM – borbena komanda koja nadgleda snage na Bliskom istoku, u Severnoj Africi i Centralnoj Aziji – „među onima sa čijim se aktivnostima suočavaju ispitivanje” za svoje uticajne operacije.

CENTCOM nije komentarisao da li je neki od sumnjivih naloga kreiralo njegovo osoblje ili ugovarači, ali je jedan zvaničnik primetio da bi takvo ponašanje „apsolutno predstavljalo kršenje doktrine i prakse obuke“.

Štaviše,2020. godine, zaposleni na Tviteru i Fejsbuku kontaktirali su američku vojsku kako bi izrazili zabrinutost zbog lažnih naloga za koje veruju da su povezani sa Pentagonom, navodi agencija. Incident je navodno podstakao Dejvida Agranoviča, šefa Fejsbukovog odeljenja za „ometanje globalnih pretnji“, da upozori zvaničnike odbrane da ako je Fejsbuk uspeo da otkrije neautentično ponašanje, „mogu i protivnici SAD“.

General Patrik Rajder je rekao da vojne operacije „podržavaju naše prioritete nacionalne bezbednosti“, ali da se moraju sprovoditi na zakonit način, dodajući „Posvećeni smo sprovođenju tih mera zaštite“.