EU i Francuska ne vide bolji dogovor za Iran

EU i Francuska ne vide bolji dogovor za Iran

Francuska je u ponedeljak saopštila da ne bi bilo bolje ponude za Iran da oživi nuklearni sporazum sa svetskim silama i da je na Teheranu da sada odluči sa koordinatorom EU za razgovore koji kaže da je video male šanse za napredak ove nedelje, preneo je Rojters.

Višemesečni indirektni pregovori između Irana i Sjedinjenih Država su propali zbog nekoliko pitanja, uključujući insistiranje Teherana da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatvori istragu o tragovima uranijuma pronađenim na tri neprijavljena mesta pre nego što je pakt oživeo, i da SAD garantuju da će Vašington neće ponovo izaći iz bilo kog nuklearnog sporazuma.

„Neće biti bolje ponude na stolu i na Iranu je da donese ispravne odluke“, rekla je francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona novinarima na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, dodajući da nikakve inicijative nisu u toku. da deblokiraju situaciju.

Njene komentare ponovio je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, koordinator pregovora, koji je rekao novinarima u Njujorku da ne vidi izglede za bilo kakav napredak tokom ovonedeljnog okupljanja svetskih lidera.

„Na stolu je predlog koordinatora (EU) i on će ostati na stolu. Ne vidim bolje rešenje i neće postati kaduka (ništav)“, rekao je on.

Zapadne diplomate su saopštile da trenutno nema aktivnih pregovora i da je malo verovatno da bi do pomaka moglo doći pre američkih srednjoročnih izbora u novembru. Oni su optužili Iran da ide unazad u pregovorima, što Teheran poriče.

„Postoje indicije da IAEA namerava da zatvori slučaj tri lokacije…“, rekao je šef iranske nuklearne elektrane Mohamed Eslami u izjavi koju su preneli iranski državni mediji u ponedeljak. „Nadamo se da će biti pošteni i da neće gubiti više vremena da bi izvršili pritisak na Iran.

Evropski zvaničnici su bili nepokolebljivi u tome da Iran mora dati kredibilne odgovore na pitanja IAEA, strahujući da bi, ako se to pitanje gurne pod tepih, moglo da oslabi Ugovor o širenju nuklearnog oružja, okvir za zaustavljanje širenja sposobnosti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Kolona je rekao da SAD i njihovi evropski partneri dele identičan stav po pitanju rešavanja istrage.

Borelovi komentari izazvali su odgovor ruskog izaslanika u razgovorima, Mihaila Uljanova, koji je na Tviteru rekao da je upiranje prstom pokazalo da su stvari dospele u ćorsokak.

„Pokušaji da se sva krivica svale na #Iran nisu fer. Pregovori previše zavise od unutrašnjeg političkog rasporeda drugog učesnika“, rekao je on, misleći na predstojeće izbore u SAD.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi, koji se u sredu obraća svetskim liderima u UN, rekao je u nedelju da bi Iran bio ozbiljan u pogledu oživljavanja nuklearnog sporazuma ako bi postojale garancije da se Sjedinjene Države neće ponovo povući iz njega kao što su to učinile za vreme predsednika Donalda Trampa.

SAD su ponudile određene garancije na 2,5 godine, kažu diplomate, ali ne mogu da odu dalje od toga.

Izvor blizak iranskom nuklearnom timu rekao je da je Teheran izgubio interesovanje za oživljavanje sporazuma koji može trajati samo 2 godine.

„Naš nuklearni program napreduje svakog dana i ovo vreme je na našoj strani. Neka se zabrinu zbog toga“, rekao je izvor.