Maldivi se nadaju prvoj američkoj ambasadi

Maldivi se nadaju prvoj američkoj ambasadi

VAŠINGTON – Maldivi se nadaju da će Sjedinjene Države otvoriti prvu ambasadu u zemlji krajem godine ili početkom sledeće, a država Indijskog okeana se nada da će ponovo otvoriti svoju ambasadu u Vašingtonu do kraja ove godine, rekao je u nedelju maldivski ministar spoljnih poslova, piše Rojters.

Američki diplomatski poslovi sa Maldivima trenutno se vode preko američke ambasade u politički problematičnoj Šri Lanki, dok su Maldivi u Sjedinjenim Državama predstavljeni preko svoje misije pri Ujedinjenim nacijama.

Ministar spoljnih poslova Maldiva Abdula Šahid rekao je na događaju u Njujorku čiji je domaćin bio američki istraživački centar da veruje da odnosi između Maldiva i Vašingtona „nikada nisu bili ovako jaki“.

Rekao je da Maldivi traže nekretninu za smeštaj ambasade u Vašingtonu i dodao: „Naš cilj je da naša ambasada bude otvorena i radi do kraja godine.

„Nadajmo se da ćemo do kraja ove, ili početkom sledeće godine, imati ambasadu Sjedinjenih Država i raditi na Maldivima, što je istorijsko“, rekao je on.

Šahid je rekao da su Maldivi imali ambasadu u Vašingtonu nakon sticanja nezavisnosti 1965. godine, ali je ona morala biti zatvorena iz budžetskih razloga. Rekao je da je ponovo otvorio ambasadu 2007. u svom prethodnom mandatu kao ministar inostranih poslova, ali je ponovo zatvorena nakon promene vlade 2008. godine.

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo najavio je plan za otvaranje američke ambasade na Maldivima tokom posete toj zemlji 2020. godine, rekavši da nacija ima sve važniju ulogu u Indo-Pacifiku, gde se Sjedinjene Države bore za uticaj sa Kinom .

U julu je američki predsednik Džo Bajden najavio svoju nameru da nominuje službenika za inostrane poslove Huga Jue-Ho Jona za ambasadora na Maldivima.