Bajden upozorio Sija na „gigantsku grešku“

Bajden upozorio Sija na „gigantsku grešku“

Predsednik Džo Bajden rekao je da je pokušao da donese zakon sa Kinom na početku rusko-ukrajinskog sukoba, upozorivši predsednika Si Đinpinga da bi bila „gigantska greška“ ignorisati sankcije Zapada protiv Moskve.

„Rekao sam da ako mislite da će Amerikanci i drugi nastaviti da ulažu u Kinu na osnovu vašeg kršenja sankcija koje su uvedene Rusiji, mislim da pravite ogromnu grešku, ali to je vaša odluka“, rekao je Bajden. u intervjuu CBS Nevs emitovanom u nedelju uveče.

Bajden je to upozorenje izdao kada je pozvao Sija u martu, nedeljama nakon što se kineski lider sastao sa Putinom na marginama Zimskih olimpijskih igara 8. februara u Pekingu. Tvrdio je da nije nameravao da preti Kini; nego je želeo da upozori Sija na visoku cenu koju bi Peking platio za kršenje sankcija.

Upitan da li bi očigledno otopljavanje odnosa između Kine i Rusije moglo predstavljati „novi, komplikovaniji hladni rat“, Bajden je odbacio tu ideju. On je sugerisao da je Peking poslušao njegovo upozorenje, barem delimično. „Do sada, nema naznaka da su izneli oružje ili druge stvari koje je Rusija želela, pa uh, pa, možda ne bi trebalo više da kažem.

Međutim, Vašington i Peking su se više puta sukobljavali oko Ukrajine. Kina je bila glavni kupac ruskog izvoza tokom sukoba, a kineski zvaničnici sugerišu da su SAD i NATO podstakli krizu širenjem svog vojnog saveza na prag Moskve.

Si je rekao da je rekao Bajdenu u martovskom pozivu da sukob Rusije i Ukrajine treba što pre okončati. On je odbio da okrivi Rusiju za krizu i predložio je da SAD i njeni saveznici pokušaju da pomognu u rešavanju bezbednosnih zabrinutosti Moskve kako bi se okončale borbe.