Britanski obaveštajci naveli najakutnije probleme Rusije

Britanski obaveštajci naveli najakutnije probleme Rusije

Ruska Federacija je prinuđena da regrutuje zarobljenike i ubrza obuku kadeta, jer ima dva akutna nedostatka kadra u svojim borbenim jedinicama u Ukrajini, navodi se u obaveštajnom pregledu Ministarstva odbrane Britanije u petak, prenosi „Evropska pravda“.

U izveštaju se navodi da ruska privatna vojna kompanija Vagner, povezana sa Kremljom, vodi kampanju za regrutovanje ruskih zatvorenika da služe u Ukrajini najmanje od jula. Zatvorenicima se nudi smanjena kazna i novčane stimulacije. Nedavno objavljen snimak najverovatnije pokazuje kako vlasnik „Vagnera” Jevgenij Prigožin daje ponudu da regrutuje zatvorenike. Na snimku Prigožin naglašava da traži samo „borce za jurišne jedinice“.

Odvojeno, ruske vojne akademije skraćuju kurseve obuke i odlažu datume diplomiranja kadeta. To se gotovo sigurno dešava da bi kadeti bili poslati da podrže operaciju u Ukrajini.

„Problem u ljudstvu Rusije postaje sve akutniji. Ubrzanje obuke kadeta i potreba Vagnera za jurišnim jedinicama sugerišu da će dva najakutnija „nedostatak“ tokom krize popunjenja oružanih snaga verovatno biti povezana sa borbenom pešadijom i mlađim komandantima.“ – kaže se u recenziji.

Dan ranije, britansko ministarstvo je saopštilo da su ruske snage uglavnom povučene iz oblasti zapadno od reke Oskil u oblasti Harkova, a mnoge jedinice su se povukle, napustivši vrednu opremu.