Ukrajina: Eliminisano preko 120 ruskih vojnika

Ukrajina: Eliminisano preko 120 ruskih vojnika

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana eliminisala 121 ruskog vojnika i uništila značajan broj ruske vojne opreme na jugu Ukrajine, kao i udarila u četiri skladišta municije i tri komandna centra, objavila je Operativna komanda Jug na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

„Situacija u operativnoj zoni je napeta, ali se dinamično razvija i kontroliše odbrambene snage. Neprijatelj nastavlja da vodi neprijateljstva u okviru ranije opremljenih odbrambenih granica, popuštajući i birajući dejstva na daljinu. Tokom borbenog dana, neprijatelj je nastavio sa raketnim i artiljerijskim udarima širom kontaktne linije i susednih naselja sa civilima“, navodi se u izveštaju.

Ruska avijacija je izvršila 18 udara na položaje ukrajinskih branilaca.

Ukrajinska avijacija je devet puta gađala neprijateljske položaje. U blizini Davidovog Brida, ukrajinske raketne jedinice PVO uništile su ruski bombarder Su-24M i helikopter Mi-8.

Prema podacima Operativne komande Jug, tokom proteklog dana ukrajinske raketne i artiljerijske jedinice su izvršile preko 430 vatrenih zadataka. Tri neprijateljska klastera ljudstva i vojne opreme su pogođena u Miloveu i Dudčanju, kao i tri komandna centra u Urožajnu i Hersonu. Nanošenjem vatrene štete, ukrajinske snage su ponovo prilagodile pokušaje neprijatelja da poprave Kahovki most, koji je sada van upotrebe. Ukrajinske jedinice su udarile i na neprijateljski pontonski prelaz u Darivki i on se više ne može koristiti.

Gubici neprijatelja su potvrđeni: 121 ruska vojska, pet tenkova, devet oklopnih vozila, tri haubice Msta-B, dve samohodne haubice Gvozdika, dva raketna sistema Pancir-S1, jedno komandno-štabno vozilo, jedan sistem za elektronsko ratovanje i četiri skladišta municije.

Ruska pomorska grupa u Crnom moru povećala se na 16 brodova, uključujući četiri površinska nosača raketa i jednu podmornicu, opremljenih sa ukupno 36 krstarećih raketa tipa Kalibr.