Bez odlaganja suđenja za poreske prevare Trampove organizacije

Bez odlaganja suđenja za poreske prevare Trampove organizacije

NjUJORK – Njujorški sudija koji je u ponedeljak nadgledao slučaj poreske prevare protiv Trampove organizacije odbacio je svaki pokušaj da se odloži suđenje sledećeg meseca, priznajući zabrinutost da bi kompanija bivšeg predsednika Donalda Trampa mogla da pokuša da „zaustavi“ kriminalca, preneo je Rojters.

Na pretpretresnom ročištu u njujorškom državnom sudu na Menhetnu, sudija Huan Merčan je upozorio na taktiku odlaganja, čak i kada je advokat Tramp organizacije rekao da je odluka dugogodišnjeg finansijskog direktora Alena Vajselberga da se izjasni krivim promenila način na koji će odbrana izneti svoj slučaj.

„Jedna od optužbi je da odbrana pokušava da odugovlači“, rekao je Merčan. „Počinje pomalo da se oseća… Ponavljam. Ne odlažemo ovo suđenje. Počinje 24. oktobra i idemo dalje.“

Tužioci su optužili Trampovu kompaniju i Vajselberga u julu 2021. da su planirali prevaru, poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih zapisa za dodelu „neknjižnih” pogodnosti višim rukovodiocima.

Trampova organizacija, koja upravlja golf klubovima, hotelima i drugim nekretninama širom sveta, izjasnila se da nije kriva i suočava se sa mogućim novčanim i drugim kaznama ako bude osuđena.

Vajselberg se prvobitno izjasnio da nije kriv, ali je 18. avgusta promenio izjašnjavanje i pristao da svedoči iako ne sarađuje sa većom istragom tužioca o Trampu. Njegov sporazum o priznanju krivice predviđa zatvorsku kaznu od pet meseci.

Merčan je takođe rekao da neće dozvoliti Trampovoj organizaciji da raspravlja pred porotnicima da je bila žrtva „selektivnog” gonjenja od strane okružnog tužioca Menhetna, koju sada vodi demokrata Alvin Breg.

Suzan Nečeles, advokat kompanije, rekla je da je Vajselberg osećao da je na meti zbog njegovih veza sa bivšim republikanskim predsednikom.

„Verujem da će on reći da misli da je bio meta zbog povezanosti sa Donaldom Trampom“, i priznao je krivicu delimično zbog zabrinutosti da će se gađanje nastaviti i da će biti „nepravedno nekažnjen“, rekao je Nečeles.

Nečeles je takođe rekao da je Vajselberg rekao tužiocima da niko osim njega i kontrolora Trampove organizacije Džefrija Mekonija, koji ima imunitet od krivičnog gonjenja, nije znao za poreske prekršaje.

„On nema saznanja o bivšem predsedniku Trampu koji zna bilo šta o tome ili bilo kom drugom Trampu“, rekao je Nečeles.

Pomoćnik okružnog tužioca Džošua Steinglas osporio je njenu karakterizaciju Vajselbergove rasprave sa tužiocima.

Nikolas Gravante, advokat Vajselberga, odbio je da komentariše.

Donald Tramp nije optužen niti optužen za prekršaje u ovom slučaju.

Izvan sudnice, Nečeles je osporavao svaku sugestiju zastoja. Očekuje se da će suđenje trajati oko četiri nedelje.

„Ne odugovlačim“, rekao je Nečeles. „Spreman sam za suđenje.“