Brazilski izborni sud negirao dogovor sa vojskom

Brazilski izborni sud negirao dogovor sa vojskom

SAO PAULO – Brazilske izborne vlasti u ponedeljak su saopštile da nema dogovora da vojska sprovede paralelno prebrojavanje glasova tokom oktobarskih izbora, dok je vojni izvor takođe rekao da nema plana za prebrojavanje glasova koje ima predsednik Žair Bolsonaro, preneo je Rojters.

Predsednik, bivši vojni kapetan krajnje desnice, izneo je neosnovane optužbe za izbornu prevaru i pozvao oružane snage da sprovedu sopstveno prebrojavanje glasova, kao deo kampanje za koju kritičari upozoravaju da ga namešta da odbije da prizna poraz. Bolsonaro trenutno zaostaje u istraživanjima javnog mnjenja za svojim levičarskim rivalom, bivšim predsednikom Luizom Inasijom Lula da Silvom.

Bolsonarov stav je podstakao delikatan ples između TSE-a, konačnog arbitra izbora u Brazilu, i vojske tokom sve težih izbora koji predstavljaju najteži test mlade brazilske demokratije od kraja vojne diktature 1964-85.

Saopštenje Vrhovnog izbornog suda (TSE) usledilo je nakon što je list Folha de S.Paulo objavio da su vojni tehničari dogovorili da posete 385 biračkih mesta širom zemlje i da fotografišu konačno očitavanje sa glasačkih kutija, koje će biti poslato na Jedinica za sajber ratovanje u Braziliji da proveri rezultate u realnom vremenu.

Plan, izvestio je Folha, pozivajući se na neimenovane vojne zvaničnike, „garantovao bi sa 95 odsto poverenja“ konačan rezultat glasanja. List je naveo da je sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes, trenutno šef TSE-a, postigao dogovor sa oružanim snagama 31. avgusta da bi vojnim tehničarima omogućio pristup rezultatima.

Viši vojni oficir sa znanjem o razgovorima između TSE-a i oružanih snaga takođe je porekao da je vojska planirala paralelno prebrojavanje, ali je rekao da će proveriti konačna očitavanja sa elektronskih glasačkih mašina.

„Ideja je da se proveri određeni broj elektronskih glasačkih mašina koje su statistički značajne i održive za preduzimanje“, rekao je službenik, zahtevajući da ne bude imenovan jer nije ovlašćen da razgovara sa medijima.

Konačan broj glasačkih mašina koje će se proveriti trebalo je da bude odlučeno na sastanku u utorak između vojske i TSE, rekao je izvor.

U saopštenju od ponedeljka, TSE je rekao da „nije bilo promene u onome što je definisano u prvom polugodištu, niti bilo kakvog sporazuma sa Oružanim snagama ili nadzornim subjektima da se u realnom vremenu omogući diferencirani pristup podacima poslatim za totalizaciju izbornog procesa .“

Pored toga, ponavljajući višeg vojnog oficira koji je razgovarao sa Rojtersom, TSE je dodao da svaka osoba može da ode do glasačkih kabina i pristupi slobodno dostupnim konačnim očitanjima kako bi došla do sopstvenog brojanja.