Havaji: Poreski obveznici dobijaju olakšice od 300 dolara po osobi

Havaji: Poreski obveznici dobijaju olakšice od 300 dolara po osobi

HONOLULU – Poreski obveznici na Havajima će u narednih nekoliko nedelja primati ustavom propisane poreske olakšice nakon što je oporavak turizma podstakao skok državnih poreskih prihoda, preneo je Asošijejted pres.

Novac će stići ili direktnim depozitom na bankovni račun ili papirnim čekom poštom, rekao je guverner David Ige u utorak.

Pojedinci koji su zaradili manje od 100.000 dolara i parovi koji su zaradili manje od 200.000 dolara, 2021. godine dobiće 300 dolara po osobi plus još 300 dolara za svakog izdržavanog lica. Za četvoročlanu porodicu, isplata bi mogla iznositi 1.200 dolara.

Oni koji zarađuju više dobiće rabate od 100 dolara po osobi i zavisniku. Osam-devet odsto poreskih obveznika će dobiti popust od 300 dolara, a 11 odsto će dobiti 100 dolara.

Poreski obveznici koji su do 31. jula podneli poresku prijavu za 2021. godinu i koji su bili stanovnici Havaja najmanje devet meseci, dobiće povraćaj. Neće morati da preduzimaju dalje radnje da bi dobili svoj novac, rekao je Ige. Oni koji podnesu prijavu do 31. decembra takođe mogu dobiti rabat.

„Znamo da postoji mnogo izazova u ovim teškim ekonomskim vremenima. Sadašnja inflacija, troškovi gasa, struje su u porastu. Tako da znamo da će ovaj povrat novca biti dobrodošao“, rekao je Ige na konferenciji za novinare.

Prvi direktni povraćaji depozita stići će na bankovne račune u ponedeljak ili oko njega i nastaviće se u naredne dve nedelje. Ljudi koji su svoje redovne povraćaje poreza zatražili direktnim depozitom, a koji su državi dali broj bankovnog računa, dobiće popust na ovaj način.

Depoziti putem pošte će trajati duže zbog nedostatka papirnih čekova u industriji. Ovi povraćaji bi trebalo da budu završeni do kraja oktobra, rekao je on.

Ukupna isplata iznosi 295 miliona dolara. Ige je rekao da je to najveći rabat kojeg se seća da je država plaćala za njegove tri decenije služenja u zakonodavnoj skupštini i kao guverner.

Ustav Havaja zahteva od države da vrati novac poreskim obveznicima ili da uloži novac u fond za kišne dane ako njegov prenosni bilans premašuje 5% tokom dve uzastopne godine.

Tokom ovogodišnje zakonodavne sednice, poslanici su uradili i jedno i drugo. Usvojili su zakon koji omogućava povraćaj novca i stavili 500 miliona dolara u državni fond za kišni dan. Ige je tu meru potpisao u junu.