Lithium Australia potpisuje ugovor sa LG-om o recikliranju litijum-jonskih baterija

Lithium Australia potpisuje ugovor sa LG-om o recikliranju litijum-jonskih baterija

Lithium Australia Ltd saopštila je u sredu da je njena jedinica za reciklažu baterija potpisala ugovor sa južnokorejskim LG Energy Solution Ltd o preradi najmanje 250 tona svojih litijum-jonskih baterija tokom sledeće godine, prenosi Rojters.

Prema sporazumu, LG Energi će isporučiti baterije u pogone Envirostream-a u Melburnu, saopštio je Lithium Australia, dodajući da su količine skoro četvrtine prikupljene u fiskalnoj 2022. godini.

Recikliranje baterija omogućava da se njihovi delovi ili metali ponovo koriste, što potencijalno rešava velike kritike i prepreke sa kojima se suočavaju proizvođači automobila zbog velikog ugljeničnog otiska povezanog sa iskopanim materijalima.

Envirostream u vlasništvu litijuma iz Australije oporavlja oko 95% materijala iz istrošene baterije, prema svojoj veb stranici, i reciklirao je više od 85 tona baterija kompanije LG Energi od 2018.

„Kompanija očekuje značajno povećanje obima prerade za 2023. fiskalnu godinu u odnosu na 2022. godinu kao rezultat ovog sporazuma“, rekao je dobavljač metala za baterije. Za fiskalnu 2022., obim sakupljanja baterija Envirostream-a bio je oko 1,09 hiljada tona.

Ugovor je na početni rok koji završava 31. avgusta naredne godine i nastaviće se na šestomesečnoj osnovi, saopštila je kompanija sa sedištem u Pertu.