Oregon: Vetar bi mogao da širi požare

Oregon: Vetar bi mogao da širi požare

Vatrogasci iz Oregona će se ove nedelje suočiti sa izazovima jer se stalna vrućina kombinuje sa vetrovitim i nestabilnim uslovima, mogućim olujama sa grmljavinom i neželjenim istočnim vetrovima, rekli su vatrogasni meteorolozi, piše AP.

Prognostičari su rekli da zabrinutost nije na istom nivou kao na Prazniku rada 2020. godine, ali postoji zabrinutost zbog aktivnih šumskih požara u blizini Okridža, Grants Pasa i Džozefa koji se šire, kao i zbog novih požara koji brzo počinju i rastu.

Komunalije iz Oregona rekli su za Stateman Journal da pažljivo prate uslove i da bi mogli razmotriti gašenje dalekovoda kako bi ograničili opasnost od požara. Pad energetskih aktivnih vodova u jakim vetrovima barem je delimično bio krivac za požare na Dan rada.

Erik Vajz, vatrogasni meteorolog Severozapadnog koordinacionog centra, opisao je svoj nivo zabrinutosti kao „otprilike 6 ili 7“, na skali od 1 do 10.

Avgust je generalno bio najprometniji mesec u državi za šumske požare, ali u septembru – kada su uključeni vrući i suvi istočni vetrovi – Oregon je doživeo najveće širenje požara u istoriji države.

„Ovo je zabrinjavajuća prognoza za zapadni Oregon, ali takođe ne očekujemo ništa poput vetrova koje smo videli 2020. godine“, rekao je Vajz o ovoj nedelji.

Sreda, a zatim petak do rane subote su dani koji najviše zabrinjavaju, rekli su zvaničnici.

Vrućine u utorak i sredu u kombinaciji sa nestabilnom atmosferom mogle bi da stvore suve oluje sa grmljavinom, sa udarima groma koji bi mogli da zapale požare.

U petak i subotu se prognoziraju istočni vetrovi. Za razliku od vlažnih vetrova sa Pacifika, istočni vetrovi imaju tendenciju da se osuše preko Kaskadnog lanca i spuste se u zapadni Oregon.

Vremenski modeli predviđaju trajne vetrove brzine oko 20 mph (32 km/h) sa udarima do 40 mph (64 km/h) u klisuri reke Kolumbije.

To je pristojna vest za najveći aktivni požar u jugozapadnom Oregonu – požar Cedar Creek – koji je jugoistočno od Judžina i oko 19 kilometara od Okridža. Požar, pored jezera Valdo, izgoreo je oko 28 kvadratnih milja (72 kvadratna kilometra) i čini se verovatan rast.

Drugi požari koji će verovatno biti pogođeni uključuju požar Rum Creek u jugozapadnom Oregona iznad reke Roug i požare Double Creek, Sturgill i Nebo u planinama Valova na severoistoku Oregona.

Portparol Pacific Pover-a Dru Hanson rekao je da je kompanija spremna da isključi struju kako bi smanjila rizik od požara ako se prognozirani uslovi razviju. Hanson je rekao da je cilj da se potencijalno pogođeni kupci obaveste 48 sati unapred.

Portparolka Portland Dženeral elektrika Andrea Plat rekla je da je prerano da se kaže da li bi moglo biti isključeno električno napajanje.

Sledeće nedelje se očekuju niže temperature, a moguće čak i kiša.