SAD: Preispitati klimatsku štetu od zakupa nafte

SAD: Preispitati klimatsku štetu od zakupa nafte

BILLINGS, Mont. (AP) — Bajdenova administracija je u utorak postigla pravno rešenje koje zahteva od vlade da preispita potencijalne klimatske štete od zakupa nafte i gasa koji su stavljeni na prodaju pod Trampovom administracijom na državnom zemljištu u Montani i Severnoj Dakoti, prenosi AP.

Slični dogovori postignuti su poslednjih nedelja za prodaju u zakup na hiljade kvadratnih milja javnog zemljišta pod Trampovom i Obaminom administracijom u Koloradu, Montani, Novom Meksiku, Juti i Vajomingu.

Nagodba od utorka između američkog Biroa za upravljanje zemljištem i ekoloških grupa obuhvata parcele ukupne površine 91 kvadratnu milju (235 kvadratnih kilometara) i detaljno je opisana u dokumentima podnetim u Okružnom sudu SAD u Montani.

Otprilike četvrtina američkih fosilnih goriva dolazi iz saveznih zemalja i voda, što ih čini važnim za industriju, a takođe i glavnom metom za klimatske aktiviste koji žele da zaustave lizing.

Država Vajoming i Američki institut za naftu protivili su se pokušajima da se preispitaju ranije prodati zakupi. Oni su tvrdili da su odluke o lizingu konačne nakon 90 dana i da bi bilo kakve promene sada mogle finansijski da naškode kompanijama.

VildEarth Guardians, Sierra Club i druge grupe tužile su se zbog prodaje. Nadaju se da će administracija predsednika Džoa Bajdena obuzdati bušenje na zakupljenim parcelama nakon što se razmotre klimatske štete i druga buduća potencijalna zagađenja.

„Nadamo se da to nisu samo dozvole za bušenje gumom, već da priznaju da su pravno ranjive“, rekao je Džeremi Nikols za Vild Earth Guardians.

Ugovori ne uključuju rokove za nove ekološke preglede i ne otkazuju nijedan zakup niti sprečavaju razvoj. Svaki pokušaj da se to učini naišao bi na žestoko protivljenje energetskih kompanija i njihovih saveznika u Kongresu.

„Nije važno koja je administracija na funkciji, cilj ovih grupa je da zadrže energetske resurse u zemlji“, rekao je Aron Džonson iz industrijske grupe Vestern Energi Alliance. „Ovakva naselja znače da je još teže raditi na javnom zemljištu zbog političkih, regulatornih i pravnih prepreka koje postoje.

Bajden je vodio kampanju o obećanjima da će prekinuti nova bušenja na javnom zemljištu i obustavio novu prodaju nafte i gasa kada je preuzeo dužnost prošle godine. Taj potez je izazvao više tužbi država koje predvode republikanci i industrije nafte i gasa.

Ti slučajevi su doveli do suprotstavljenih sudskih odluka o tome da li je suspenzija bila zakonita.

Najnovija presuda doneta je u petak, kada je američki okružni sudija Skot Skavdal stao na stranu Bajdena u tužbama koje su pokrenuli država Vajoming i industrija.

Skavdahl je rekao da je ministarka unutrašnjih poslova Deb Haaland bila opravdana što je prošlog marta odložila prodaju nafte i gasa na kopnu zbog zabrinutosti zbog klimatskih uticaja i drugih ekoloških problema.

Međutim, barem neke od parcela zemljišta u pitanju su prodate dok je slučaj bio u toku. Do toga je došlo nakon što je savezni sudija u Luizijani u odvojenom slučaju rekao da je suspenzija lizinga nevažeća i naložio da se prodaja nastavi.