Američki žalbeni sud potvrdio zabranu terapije konverzijom

Američki žalbeni sud potvrdio zabranu terapije konverzijom

Američki savezni apelacioni sud u utorak je jednoglasno podržao zabranu konverzione terapije za decu u državi Vašington, odbacivši tvrdnju terapeuta da to podriva njegovu slobodu govora i da ga cilja zato što je hrišćanin, prenosi Rojters.

Deveti okružni apelacioni sud SAD saopštio je da je zakonodavno telo Vašingtona postupilo racionalno i nije prekršilo prvi amandman Ustava SAD nametanjem zabrane da bi zaštitio „fizičko i psihičko blagostanje“ dece.

Usvojena 2018. godine, zabrana podvrgava licencirane pružaoce zdravstvenih usluga disciplinskim mjerama, uključujući moguće novčane kazne i suspenzije ili oduzimanje licence, zbog pokušaja promjene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta osoba mlađih od 18 godina.

Više od 20 američkih država ima zakone protiv konverzijske terapije.

„Vašington je, kao i druge države, zaključio da zdravstveni radnici ne bi trebalo da budu u mogućnosti da leče dete na način da mu kažu da je ’gnusoba o kojoj smo čuli u nedeljnoj školi’“, napisao je okružni sudija Ronald Gould za tročlano veće.

„Države ne gube moć da regulišu bezbednost medicinskih tretmana koji se obavljaju na osnovu državne dozvole samo zato što se ti tretmani sprovode govorom, a ne skalpelom“, dodao je on.

Terapeut Brajan Tingli, koji živi u Takomi i praktikuje u obližnjem Firkrestu u Vašingtonu, rekao je da je zabrana cenzura. Država je uzvratila da je zabrana ciljana na ponašanje i štiti decu od štetne prakse.

Tinglijevi advokati nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar. Kancelarija državnog tužioca Vašingtona Boba Fergusona, koja je branila zabranu, nije odmah odgovorila na slične zahteve.

U svojoj odluci na 58 stranica, kojom je potvrđena presuda nižeg suda, Gould je primetio da je žalbeni sud 2014. godine potvrdio sličnu zabranu terapije konverzijom iz Kalifornije.

On je takođe rekao da presuda nije porušena odlukom Vrhovnog suda SAD iz 2018. da Kalifornija ne može da zahteva od hrišćanskih „centra za trudnoću u krizi“ koji se protive abortusu da ženama daju informacije o tome kako da prekinu trudnoću.

Američko psihološko udruženje nazvalo je terapiju konverzije štetnom za lezbejke, gej, biseksualne i transrodne osobe.