Volstrit nastavlja užurbanu trgovačku sezonu u minusu

Volstrit nastavlja užurbanu trgovačku sezonu u minusu

NjUJORK – Glavni indeksi Volstrita su u utorak završili na nižem nivou, na prvoj sesiji nakon praznika rada u SAD i letnjih raspusta, pošto su trgovci procenjivali sveže ekonomske podatke o nestabilnom trgovanju, piše Rojters.

Istraživanje Instituta za upravljanje snabdevanjem (ISM) pokazalo je da je američka uslužna industrija u avgustu porasla drugi mesec zaredom usred snažnijeg rasta narudžbi i zapošljavanja, dok su uska grla u snabdevanju i pritisci na cene smanjeni.

Međutim, brojevi S&P Globala pokazali su da je indeks menadžera nabavke u sektoru usluga manji od brzih procena za avgust.

Jače nego što se očekivalo čitanje o američkom sektoru usluga podstaklo je očekivanja da će Federalne rezerve nastaviti da povećavaju kamatne stope kako bi ukrotile inflaciju.

„Fed nas je doveo do toga da smo veoma zavisni od podataka, tako da će svaku informaciju koja izađe investitori pogledati ne samo na apsolutnom nivou, već će pokušati da zaključe šta to znači kada se Fed sastane“, rekla je Kerol Šlajf, zamenik direktora za investicije u porodičnoj kancelariji BMO.

„Jedna od stvari koje zabrinjavaju investitore je to što je zaista malo toga što bi pokrenulo tržišta bilo na solidno ili nadole“, dodala je ona.

Zabrinutost oko snabdevanja Evrope energijom i kako će blokade zbog COVID-19 uticati na kinesku ekonomiju takođe su u utorak dovele do pada tržišta, rekao je Šon Kruz, glavni trgovački strateg u TD Ameritrade. „Mnogo neizvesnosti i nestabilnosti ne dolazi iz SAD, već zapravo dolazi iz inostranstva.

Tehnološki najzahtjevniji Nasdak pretrpio je sedmi dan zaredom gubitaka, što je njegov najduži niz gubitaka od novembra 2016. godine.

Akcije Amazon.com Inc i Microsoft Corp, osetljive na stope, pale su za oko 1% pošto su referentni prinosi američkih državnih obveznica porasli na najviši nivo od juna. Apple Inc, koji će sledeće srede lansirati nove iPhone uređaje, takođe je izgubio tlo pod nogama.

Trgovci vide 74% šanse za treće uzastopno povećanje stope od 75 baznih poena na sastanku o politici Fed-a kasnije ovog meseca, prema CME-ovom FedVatch Tool-u.

Fokus će biti na govoru predsedavajućeg Fed-a Džeroma Pauela u četvrtak, kao i na podacima o potrošačkim cenama u SAD sledeće nedelje za naznake o putu monetarne politike.

Tržišta su septembra počela slabo, produžavajući pad koji je započeo krajem avgusta, pošto su jastrebovi komentari kreatora politike Fed-a i podaci koji signaliziraju američki ekonomski zamah izazvali strah od agresivnog povećanja kamatnih stopa.

S&P je do sada ove godine pao za skoro 18%, dok je Nasdak pao za preko 26% jer su rastuće kamatne stope štetile tehnologiji megacapa i akcijama rasta.

Među glavnim sektorima S&P, energetika i komunikacione usluge su bile među najlošijim rezultatima, dok su odbrambene komunalne usluge i nekretnine porasle.