Mediji: Šolc odbio da udovolji zahtevu Ukrajine za nabavku tenkova

Mediji: Šolc odbio da udovolji zahtevu Ukrajine za nabavku tenkova

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je zahtev ukrajinskog premijera Denisa Šmihala za dodatno teško naoružanje, navodi „Evropska istina”, nemačko izdanje Velt je za ovo saznalo iz ukrajinskih vladinih krugova.

Reč je, pre svega, o nabavci najsavremenijih tenkova Leopard 2 nemačke industrije.

Osnova za to je bila ponuda grupe za naoružanje Kraus-Mafei Vegman (KMV) od 8. aprila o direktnoj isporuci Ukrajini. U to vreme, kompanija je već pristala da Ukrajini isporuči 100 tenkova Leopard 2A7, uključujući rezervne delove i jedinice za obuku vojnika, za ukupno 1,55 milijardi evra. Dakle, prvi tenkovi bi mogli da budu isporučeni 36 meseci nakon zaključenja ugovora.

Međutim, Šolc nije obećavao takve zalihe, već je u razgovoru sa Šmihalom ostao „opšti i nespecifičan“. Kancelarka nije pokazala „uopšte nikakvu želju“ da promeni svoj negativan stav u vezi sa snabdevanjem tenkova, rekao je izvor publikacije.

Kao odgovor na Veltov zahtev, Šolcova vlada je saopštila da neće prestati da podržava Ukrajinu u vojnom, političkom, finansijskom i humanitarnom smislu.

„Molimo da razumete da mi, po pravilu, ne izveštavamo o poverljivim razgovorima“, rekao je predstavnik kabineta kancelarke.

Podsetimo, Šmihal je pre posete Nemačkoj pozvao saveznu vladu da ukrajinskoj vojsci isporuči borbene tenkove za odbijanje ruskih napadača.

On je tokom posete Berlinu sa predsednikom Nemačke razgovarao i o isporuci oružja Ukrajini.