Šmihal: Rusko rukovodstvo mora da odgovara za rat protiv Ukrajine

Šmihal: Rusko rukovodstvo mora da odgovara za rat protiv Ukrajine

, rekao jer ukrajinski premijer Denis Šmihal na otvaranju izložbe „Ruski ratni zločini“ u Briselu u ponedeljak, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Ova izložba – hiljadu fotografija snimljenih širom Ukrajine – je mali deo dokaza o zločinima koje je počinila Rusija. Svi ovi zločini moraju biti rešeni, a počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde. Svaki ubica mora da odgovara za svoje postupke. Svaki dželat mora da se reši. shvatite da je kazna neizbežna.Pored neposrednih izvršilaca svih strašnih zločina, postoje i drugi zločinci čija je krivica mnogo veća – oni koji su započeli ovaj rat, oni koji su dali naređenje da se uništi Ukrajina kao država i Ukrajinci kao narod. Govorimo o ruskom rukovodstvu“, rekao je Šmihal.

On je istakao potrebu stvaranja međunarodnog mehanizma koji će omogućiti istragu i krivično gonjenje najvišeg političkog i vojnog rukovodstva Rusije za počinjenje zločina agresije na Ukrajinu. Šmihal je rekao da međunarodni tribunal mora da obezbedi pravično i zakonito kažnjavanje onih koji su započeli rat.

Ukrajina je ranije inicirala stvaranje specijalnog tribunala za krivično gonjenje članova Saveta bezbednosti Rusije za izvršenje krivičnog dela agresije. Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Evropski parlament, Parlamentarna skupština NATO-a i Parlamentarna skupština OEBS-a podržali su stvaranje takvog tribunala.