Zaustavljanje ruskog gasa pojačava pritisak na evro, sterling

Zaustavljanje ruskog gasa pojačava pritisak na evro, sterling

Dolar je u ponedeljak dostigao najviši nivo u poslednjih 20 godina u odnosu na korpe vršnjaka, pri čemu su funta i evro najveći gubitnici pošto je rusko zaustavljanje isporuke gasa niz njen glavni gasovod ka Evropi izazvalo zabrinutost oko cena energije i rast.

Evro je dostigao 0,9901 dolara u ranoj azijskoj trgovini, nešto iznad prošlomesečne najniže vrednosti od 0,99005 dolara. Sterling je dostigao najniži nivo od 2-1/2 godine na 1,1458 dolara i ostao blizu najniže vrednosti pandemije.

Rusija je ukinula subotnji rok za nastavak protoka gasovoda Severni tok, navodeći kao razlog curenje nafte u turbini. To se poklopilo sa ministrima finansija Grupe sedam koji su najavili ograničenje cena ruske nafte.

Slično tome, funta je takođe opterećena zabrinutošću zbog povećanja troškova energije. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus izjavila je tokom vikenda da će odmah preduzeti mere za rešavanje rastućih računa za energiju i povećanje zaliha energije ako, kako se očekuje, postane sledeći premijer Britanije.

Jen, na 140,32 za dolar, bio je pod pritiskom blizu najniže vrednosti za 24 godine. Australijski dolar osetljiv na rizik oslabio je 0,4% i bio blizu najniže vrednosti za sedam nedelja na 0,6782 dolara.

Indeks američkog dolara dostigao je novi maksimum u dve decenije, popevši se na vrh od 110,08.

„Čini se da će efekat prvog reda biti da će povećani geopolitički rizik i posledični negativni šokovi globalne potražnje verovatno biti dominantni efekti“, rekao je Višnu Varatan, šef ekonomije i strategije u Mizuho banci u Singapuru.

„Nepovoljni šokovi tražnje u veoma neugodnom geopolitičkom okruženju verovatno će pokrenuti i odraziti sigurnu potražnju za američkim dolarom… evropske valute će možda biti najteže pogođene i na zaostatku.

Ove nedelje su na planu prevelika povećanja stopa. Tržišta su procenila oko 75% šanse za povećanje od 75 baznih poena (bp) u Evropi i skoro 70% šanse za povećanje od 50 baznih poena u Australiji.

„Čovek bi očekivao da bi jastrebova ECB trebalo da pruži neku vrstu vetra u leđa evru. Ali umesto toga ono što biste mogli da dobijete je kompromis politike i ugrizanje dileme“, rekao je Varatan.

U Sjedinjenim Državama, cene za povećanje od 75 baznih poena ovog meseca su se donekle smanjile nakon izveštaja o mešovitim poslovima u petak, koji je sadržao nekoliko nagoveštaja labavljenja tržišta rada.

Fjučersi Fed fondova podrazumevaju oko 57% šanse za povećanje od 75 bp.

U drugim delovima Azije, dolar je porastao za 0,3% u odnosu na ofšor juan na 6,9384, jer su zabrinute zbog mera zatvaranja COVID-19 u zemlji.

Kineski južni tehnološki centar Šenžen saopštio je da će usvojiti višestepene mere zabrane virusa počevši od ponedeljka, dok je Čengdu najavio produženje ograničenja karantina, dok se zemlja bori sa novim epidemijama.