Rusko smanjenje gasa gura evro ka novim minimumima

Rusko smanjenje gasa gura evro ka novim minimumima

SINGAPUR – Evro je u ponedeljak pao i testirao se na najniži nivo od dve decenije nakon što je rusko zatvaranje glavnog gasovoda za Evropu na neodređeno vreme izazvalo strahove od nestašice energije, visokih cena i udarca za rast, dok su SAD. indeks dolara je dostigao maksimum u poslednjih 20 godina, prenosi Rojters.

Evro je dostigao 0,9903 dolara u ranoj Aziji, nešto iznad prošlomesečne najniže vrednosti od 0,99005 dolara. Sterling je dostigao najniži nivo od 2-1/2 godine na 1,1458 dolara.

Funta je takođe opterećena zabrinutošću zbog povećanja troškova energije. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus izjavila je tokom vikenda da će odmah preduzeti mere za rešavanje rastućih računa za energiju i povećanje zaliha energije ako, kako se očekuje, postane sledeći premijer Britanije.

Jen, na 140,23 za dolar, bio je pod pritiskom blizu najniže vrednosti za 24 godine. Australijski dolar osetljiv na rizik oslabio je 0,3% i bio blizu najniže vrednosti za sedam nedelja na 0,6790 dolara.

Indeks američkog dolara dostigao je novi maksimum u dve decenije, nakratko premašivši 110.

Rusija je ukinula subotnji rok za nastavak protoka gasovoda Severni tok, navodeći kao razlog curenje nafte u turbini. To se poklopilo sa ministrima finansija Grupe sedam koji su najavili ograničenje cena ruske nafte.

„Sve ukazuje na niži evro“, rekla je Kerol Kong, viši saradnik za međunarodnu ekonomiju i valutnu strategiju u Commonvealth Bank of Australia.

„Čuli smo mnogo negativnih vesti o evropskoj ekonomiji i mislim da bi pad evra mogao da se nastavi ove nedelje.

Ove nedelje su takođe na planu prevelika povećanja stope. Tržišta su procenila oko 75% šanse za povećanje od 75 baznih poena (bp) u Evropi i skoro 70% šanse za povećanje od 50 baznih poena u Australiji.

Cene za povećanje od 75 baznih poena u Sjedinjenim Državama ovog meseca donekle su se smanjile nakon izveštaja o mešovitim poslovima u petak, koji je sadržao nekoliko nagoveštaja labavljenja tržišta rada.

Fjučersi Fed fondova podrazumevaju oko 55% šanse za povećanje od 75 bp.