Cene nafte su porasle za više od 1 dolar po barelu uoči sastanka OPEK+

Cene nafte su porasle za više od 1 dolar po barelu uoči sastanka OPEK+

SINGAPUR – Cene nafte skočile su u ponedeljak za više od jedan dolar po barelu, produžavajući dobitke dok su investitori očekivali moguće poteze proizvođača iz OPEK+ da promene proizvodnju i podrže cene na sastanku kasnije tokom dana, prenosi Rojters.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 1,43 dolara, ili 1,5%, na 94,45 dolara po barelu do 0054 GMT nakon povećanja od 0,7% u petak. Američka nafta Vest Tekas Intermediate bila je 88,12 dolara po barelu, što je povećanje od 1,25 dolara ili 1,4%, nakon povećanja od 0,3% na prethodnoj sesiji. Američka tržišta su zatvorena za državni praznik u ponedeljak.

Cene nafte su pale u poslednja tri uzastopna meseca, nakon što su u martu dostigle višegodišnje maksimume, zbog zabrinutosti da povećanje kamatnih stopa i obuzdavanje COVID-19 u delovima Kine, najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte, mogu usporiti globalni ekonomski rast i ohladiti naftu. potražnja.

Na sastanku kasnije u ponedeljak, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, grupa poznata kao OPEK+, mogli bi da odluče da zadrže trenutni nivo proizvodnje ili čak smanje proizvodnju kako bi povećali cene, uprkos tome što su zalihe i dalje ograničene.

„Iako očekujemo da grupa zadrži proizvodnju nepromenjenom, retorika bi mogla da bude bikovska jer izgleda da zaustavi nedavni pad cena“, navode analitičari ANZ-a u napomeni.

Rusija u ovom trenutku ne podržava smanjenje proizvodnje nafte i verovatno je da će OPEK+ zadržati svoju proizvodnju na stalnom nivou kada se sastane u ponedeljak, objavio je Volstrit džornal u nedelju, pozivajući se na neidentifikovane ljude upoznate sa ovim pitanjem.

U međuvremenu, pregovori su se otegli u pokušajima da se oživi nuklearni sporazum Zapada sa Iranom iz 2015. godine. Sporazum o tome bi mogao da omogući Teheranu da poveća izvoz i poboljša globalno snabdevanje.

Bela kuća je u petak odbacila povezivanje sporazuma sa zatvaranjem istrage nuklearne straže UN-a dan nakon što je Iran ponovo otvorio to pitanje, rekao je zapadni diplomata.