Folksvagen je potcenjen, ali će posao sa baterijama pomoći

Folksvagen je potcenjen, ali će posao sa baterijama pomoći

Donja Saksonija, drugi po veličini akcionar Folksvagena, smatra da je proizvođač automobila potcenjen, ali veruje da bi njegov rastući posao sa baterijama mogao da poveća njegovu procenu, rekao je državni premijer u petak.

Dok se Folksvagen i njegov najveći akcionar Porše SE spremaju da izvrste proizvođača sportskih automobila Porše delimično kako bi prikupili sredstva, Stefan Vajl je rekao da veruje da grupa ima potencijal daleko iznad svoje procene, dodajući da nije vreme za razmatranje povećanja kapitala. „Folksvagen ima neverovatan potencijal… mnogo toga može sugerisati da će njegove aktivnosti oko baterija povećati vrednost grupe na održiv način“, rekao je Vajl na marginama svoje predizborne kampanje.

Donja Saksonija, gde se nalazi globalno sedište Folksvagena, poseduje 11,8% udela u Folksvagenu i kontroliše 20% glasačkih prava.

Tržišna kapitalizacija Folksvagena premašila je 100 milijardi evra (99,89 milijardi dolara) u martu 2021. pošto je proizvođač automobila objavio ambiciozne ciljeve elektrifikacije, ali je pala na 82,9 milijardi evra usred šireg pada Evrope ove godine.

Bivši šef Herbert Diess rekao je u decembru da očekuje da će rastuća divizija proizvođača automobila, koja planira da izgradi šest fabrika u Evropi i dve u Severnoj Americi, generisati 20 milijardi evra prihoda do 2030.

Dosadašnji razgovori o listingu Poršea AG, koji bi mogao da bude pokrenut već sledeće nedelje, išli su glatko do sada, rekao je Vajl, dodajući da je država ostala posvećena svom udelu u Folksvagen grupi.

Investitori su procenili da bi samo Porše mogao da bude procenjen na između 60 i 85 milijardi evra u slučaju da se nađe na listi, mada neki sugerišu da nepovoljni tržišni uslovi znače da bi mogao da padne na donju granicu tog raspona.

Katar, sledeći najveći akcionar posle Donje Saksonije sa 10,5 odsto udela, takođe bi postao strateški investitor u prioritetne akcije Poršea AG u slučaju IPO-a, saopštio je Folksvagen u februaru.