Anonimusi preuzimaju odgovornost za saobraćajnu gužvu u Moskvi

Anonimusi preuzimaju odgovornost za saobraćajnu gužvu u Moskvi

U četvrtak ujutru, prometni moskovski okrug Fili postao je mesto saobraćajne gužve za razliku od bilo koje pre. Matična ploča (preko The Verge) izveštava da su hakeri koristili rusku aplikaciju Iandek Taki da bi naredili desetinama vozača da se približe Kutuzovskom prospektu, jednoj od glavnih gradskih saobraćajnica. Taj čin je doveo do zastoja saobraćaja na delu već zakrčene ulice na oko 40 minuta, dok je Jandeks radio na rešavanju situacije.

„Ujutro 1. septembra, Iandek Taki je naišao na pokušaj napadača da poremete uslugu — nekoliko desetina vozača je primilo velike narudžbine za moskovsku oblast Fili“, rekao je portparol Iandek-a za Motherboard. U odvojenoj izjavi koju je podelila ruska državna novinska agencija TASS, Iandek je rekao da je preradio svoj algoritam rutiranja nakon napada kako bi sprečio da se slični incidenti dešavaju u budućnosti. Događaj je jedan od prvih poznatih slučajeva hakera koji iskorištavaju aplikaciju za vožnju da bi stvorili saobraćajnu gužvu.

Nekoliko Tviter naloga koji tvrde da su povezani sa Anonimusima kaže da iza incidenta stoji haktivistički kolektiv. U petak, jedan anonimni nalog je rekao da je grupa radila sa IT vojskom Ukrajine, dobrovoljačkom organizacijom formiranom na početku rata, na izvođenju napada.

Anonimusi su ranije preuzeli odgovornost za sajber napad koji je uklonio više veb stranica ruske vlade, uključujući one koje pripadaju Kremlju i Ministarstvu odbrane. „Suočeni sa ovom serijom napada koje je Ukrajina pretrpela od ruskog diktatora Vladimira Putina, nismo mogli a da ne podržimo ukrajinski narod“, saopštila je ta grupa.