Obaveštajci: Ruske trupe imaju probleme sa dobijanjem plate

Obaveštajci: Ruske trupe imaju probleme sa dobijanjem plate

Ruska vojska i dalje pati od problema sa moralom i disciplinom u Ukrajini, a pored borbenog umora i velikih žrtava, jedan od glavnih problema ruskih vojnika i dalje su problemi sa njihovom platom, navodi se u obaveštajnom pregledu britanskog Ministarstva odbrane u nedelju, prenosi „Evropska istina“.

U ruskim oružanim snagama prihodi vojnika se sastoje od skromne osnovne plate, dopunjene složenim skupom bonusa i dodataka. U Ukrajini su, najverovatnije, nastali ozbiljni problemi sa neisplaćivanjem značajnih borbenih bonusa, kaže se u pregledu.

Ovo je verovatno zbog neefikasne vojne birokratije, neobičnog pravnog statusa „specijalne vojne operacije“ i, u najmanju ruku, očigledne korupcije među komandantima.

„Ruske oružane snage dosledno ne uspevaju da obezbede osnovne potrebe vojnika stacioniranih u Ukrajini, uključujući odgovarajuću uniformu, oružje i obroke, kao i plate. To je gotovo sigurno doprinelo krhkom moralu većine snaga“, navodi se u izveštaju.

Ranije je u Britaniji javljeno da ruske vojno-strateške vežbe ne mogu da obezbede sposobnost ruske armije za izvođenje velikih, složenih operacija – sudeći po tome kako se razvijaju događaji u rusko-ukrajinskom ratu.