Francuska nastoji da do zime pokrene sve nuklearne reaktore

Francuska nastoji da do zime pokrene sve nuklearne reaktore

Francuska ministarka energetike Agnes Pagnier-Runache rekla je u petak da se EDF, energetska kompanija koja je vlasnik nuklearnih elektrana u zemlji, obavezala da će ponovo pokrenuti sve trenutno neaktivne reaktore kako bi ublažila energetsku krizu, prenosi „Evropska istina“.

Do sada su 32 od 56 francuskih nuklearnih reaktora zatvorena radi održavanja i, u nekim slučajevima, popravke korozije. Prema Panier-Runache-u, francuska vlada preduzima korake da „spreči restriktivne mere” u energetici.

„Postoji raspored koji predviđa da će od oktobra svake nedelje biti nastavljen rad još jedne (nuklearne) stanice“, dodao je ministar.

U Francuskoj nuklearna energija čini oko dve trećine ukupne proizvodnje električne energije, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu. Umesto toga, gas čini 7%.

Saopštenje u vezi sa radom nuklearne elektrane usledilo je nakon sastanka francuskog Saveta odbrane o energetskoj bezbednosti zemlje kako bi se pripremili za potencijalne negativne scenarije u narednim mesecima.

Prema njenim rezultatima, premijerka zemlje Elizabet Born je izvestila da će u najgorem slučaju struja biti isključena na dva sata svakog dana zimi.

Kao što znate, zemlje EU pretpostavljaju da ruski gasni monopolista Gasprom može u potpunosti da prekine snabdevanje gasom sa početkom hladnog vremena iz političkih razloga i pokušavaju da što više unapred popune skladišta. Kapacitet skladišta gasa u Francuskoj dostigao je 90% prošle nedelje, a industrija veruje da zemlja ima šansu da dostigne svoj cilj od 100% kapaciteta do početka novembra.

Ranije ove nedelje, Gasprom je obustavio isporuke najvećem francuskom operateru Engie, navodno zato što nije primio punu isplatu za jul.

Šef energetskog regulatora Emanuel Vargon rekao je da je uverena u sposobnost Francuske da preživi zimu bez ruskog gasa, koji čini samo 9 odsto u strukturi energetskih prihoda.