Kina: Putovanje železnicom dostiglo najniži nivo u 8 godina

Kina: Putovanje železnicom dostiglo najniži nivo u 8 godina

Prema zvaničnim podacima, putovanje železnicom u Kini je dostiglo osmogodišnji pad i najniži nivo pandemije u uobičajeno užurbanoj letnjoj sezoni, pošto su nove pojave virusa obuzdale mobilnost i ugrozile samopouzdanje turista, preneo je Rojters.

Oko 440 miliona putničkih putovanja ostvareno je kineskom železničkom mrežom između 1. jula i 31. avgusta, što je najniži nivo od 2014, pokazuju podaci Kineske železnice.

Bio je manji za 4,8% u odnosu na 462 miliona putovanja zabeleženih tokom istog perioda 2021. godine i 3,5% manje od 456 miliona putovanja zabeleženih 2020. godine, na vrhuncu pandemije COVID-19.

Leto je jedna od najprometnijih transportnih sezona u Kini, jer porodice i studenti putuju na slikovita mesta i vraćaju se kući iz škola. Ali ograničenja COVID-a uvedena u više gradova tokom proteklih meseci, zbog ponovnog izbijanja virusa, poremetila su planove putovanja.

Odmaralište Sanja, u južnoj Kini, uvelo je blokadu početkom avgusta i ograničilo saobraćajne veze kako bi pokušao da zaustavi izbijanje COVID-19 koje je došlo dok je oko 80.000 posetilaca uživalo na njegovim plažama u špici sezone.

Prema Capital Economics-u, 41 grad, koji čini 32% kineskog BDP-a, bio je usred izbijanja epidemije od srede, najviše od aprila kada su opsežna blokada teško naštetila ekonomiji.

Veliki južni gradovi Guangdžou i Šenžen pooštrili su u sredu mere protiv COVID-a. Ova dva grada, zajedno, imaju ekonomsku proizvodnju od ukupno 5,89 biliona juana (853,31 milijardi dolara), što je oko polovine bruto domaćeg proizvoda Južne Koreje.

Druga najveća svetska privreda naglo je zakočila u drugom tromesečju zbog široko rasprostranjenih blokada zbog COVID-19. Sve veći dokazi sugerišu da je oporavak u trećem tromesečju u opasnosti da se zaustavi zbog novih izbijanja COVID-a i dugotrajnih slabih izgleda za sektor nekretnina.