Makron: Turska ne bi trebalo da bude jedina zemlja koja razgovara sa Rusijom

Makron: Turska ne bi trebalo da bude jedina zemlja koja razgovara sa Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron odbacio je „pogrešan moral“ koji bi sprečio Pariz da održava komunikaciju sa Moskvom, u govoru svojim diplomatama u četvrtak u Jelisejskoj palati. Razgovor sa Rusijom ne bi trebalo da bude prepušten samo Turskoj, tvrdi on, ponavljajući svoju podršku Ukrajini i govoreći Francuzima da se pripreme za „dug rat“.

„Posao diplomate je da razgovara sa svima, a posebno sa ljudima sa kojima se ne slažemo“, rekao je Makron tokom svog godišnjeg spoljnopolitičkog obraćanja francuskim diplomatama okupljenim u Parizu. „Ko želi da Turska bude jedina svetska sila koja razgovara sa Rusijom?

„Francuska će nastaviti da razgovara sa Rusijom“, dodao je, „u koordinaciji sa našim saveznicima“.

„Ne smemo pokleknuti pred bilo kojim oblikom pogrešnog morala koji bi nas oslabio“, rekao je francuski predsednik, komentarišući kritike nekih delova EU u vezi sa njegovim telefonskim pozivima Moskvi.

Artikulišući stav Francuske o sukobu u Ukrajini, Makron je rekao da Francuska „ne učestvuje u ratu, mi to ne želimo“, ali i da „ne možemo dozvoliti da Rusija vojno pobedi u ratu“ osvajanjem teritorije, jer bi to „bilo poraz međunarodnog poretka i naših vrednosti“.

Umesto toga, EU i SAD treba da rade na „ili pobedi Ukrajine ili miru postignutom pregovorima uz uslove koji su prihvatljivi za Ukrajinu“, rekao je on, pre nego što je priznao da Zapad „mora da se pripremi za dug rat“.

EU ne sme da se svrstava u „najviše ratnohuškačke tipove, koji bi rizikovali širenje sukoba i potpuno prekidanje komunikacija“, upozorio je Makron, ne precizirajući na koga misli. Niti bi trebalo da dozvoli svojim najistočnijim članicama da same podrže Ukrajinu, dodao je – iako su Poljska i baltičke države bile najglasniji kritičari njegove diplomatije sa Kremljom.

„Evropsko jedinstvo je ključno i usuđujem se da kažem da je podela Evrope jedan od ratnih ciljeva Rusije“, rekao je on.

Makron je takođe pozvao ambasadore da budu agresivniji u suprotstavljanju „dezinformacijama, lažnim vestima i propagandi“ na društvenim mrežama i da koriste sredstva koja su im na raspolaganju da „razbiju ruske, kineske ili turske narative“ i kažu istinu o francuskim akcijama kada Francuska je „pogrešno napadnuta“ na mreži.