Srpska vojska izvela vežbe u blizini Kosova

Srpska vojska izvela vežbe u blizini Kosova

Jedinice Vojske Srbije počele su u sredu vežbe u blizini administrativne granice sa Kosovom. Iako se njihovo vreme poklapa sa rokom koji su prištinske vlasti dale za sprovođenje kontroverzne zabrane srpskih dokumenata, Beograd insistira da su vežbe potpuno rutinske.

„Obuka se sprovodi radi očuvanja visokog stepena borbene gotovosti jedinica koje učestvuju i njihove sposobnosti da, po potrebi, brzo reaguju na uspostavljanju mira i bezbednosti na administrativnoj liniji“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

„Posebna pažnja posvećena je vežbama koje simuliraju napad na jedinicu i taktici, tehnikama i procedurama za zaustavljanje ilegalnih prelazaka, operacija ekstremističkih grupa i organizovanog kriminala“, dodala je vojska u Beogradu.

Lokalno stanovništvo je prijavilo da su videli kamione, oklopna vozila, pa čak i tenkove u blizini Raške i Novog Pazara, gradova koji su najbliži dva administrativna prelaza sa otcepljenom pokrajinom, gde su vlasti etničkih Albanaca pokušale da prekinu saobraćaj srpskim dokumentima prošlog meseca.

Beograd i Priština su od tada pregovarali o kompromisu oko drugih dokumenata, ali vlada Aljbina Kurtija je nepokolebljiva da srpske registarske tablice i lične karte moraju da ukinu od 1. septembra.

Nekoliko zapadnih vojnih atašea zatražilo je tokom vikenda pristup srpskim vojnim bazama u Raškoj i Novom Pazaru, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao novinarima da je odbio da im da dozvolu.

„Nisam to dozvolio. Ako odlučimo da napravimo neku emisiju, onda oni mogu da vide šta imamo“, rekao je on, dok je prisustvovao zajedničkim policijskim i vojnim vežbama pod nazivom „Severni vetar 2022“ u istočnoj Srbiji.