Rusija ukazuje na uzrok zapadnih podela

Rusija ukazuje na uzrok zapadnih podela

Rusija ne vodi spoljnu politiku koja ima za cilj da podeli Zapad, a posebno EU, uprkos suprotnim tvrdnjama, objasnila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Međutim, blok bi mogao imati koristi od toga da bude tolerantniji prema glasovima neslaganja, s obzirom na to koliko je sebe povredio svojim „ujedinjenim“ pristupom Rusiji, istakla je ona u radio intervjuu u sredu.

Zaharova je uporedila EU sa grupom slepaca na slici holandskog renesansnog umetnika Pitera Bregela Starijeg „Slepac predvodi slepce“.

„Oni su ujedinjeni. Niko u ovoj grupi, koju vode ka jarku, ne izražava sumnju, prigovara, ne postavlja pitanja ili protestuje“, rekla je ona.

Pristup Brisela Rusiji je sličan, sugerisala je portparolka, ističući „čudne samoubilačke inicijative koje se pripisuju EU, ali su zapravo nametnute ili podmetnute“ od strane spoljne sile.

Ona je dodala da, kada je reč o Rusiji, blok ne toleriše glasove neslaganja – što je iznenađujuće, s obzirom na to da EU tvrdi da neguje demokratiju, sistem u kome bi trebalo da se cene mišljenja koja se razlikuju od dominantne linije razmišljanja.

Dok mnogi zapadni političari tvrde da Rusija svojom politikom želi da podeli blok, to nije slučaj, rekla je Zaharova. „Ako ništa drugo, naš cilj je da vratimo zdrav razum u međunarodne odnose.

Njene primedbe su usledile tokom diskusije u radio intervjuu o predloženoj zabrani viza za Ruse od strane EU. Plan promovišu Ukrajina i neke istočnoevropske zemlje članice, ali zapadnoevropske nacije kao što su Nemačka i Francuska veruju da bi trebalo usvojiti manje radikalna ograničenja.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sugerisao je ove nedelje da bi do implozije unutar EU moglo doći ukoliko sve zemlje članice ne budu sledile tvrdolinijašku politiku Rusije koju je usvojila Varšava.