SAD podstakle cenzuru Snoudenovih otkrića

SAD podstakle cenzuru Snoudenovih otkrića

Američka agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) lobirala je kod svog britanskog kolege GCHK da spreči Gardijan da objavi otkrića Edvarda Snoudena o svojim programima masovnog nadzora 2013. godine, navodi se u knjizi objavljenoj u britanskim novinama.

Zvaničnik NSA je u ranim satima 6. juna 2013. pozvao šefa Državnog štaba za komunikacije (GCHK) ser Iaina Lobbana, tvrdi se u knjizi. Prema njegovom autoru, istraživačkom novinaru Ričardu Kerbaju, od Lobana je zatraženo da interveniše i spreči The Guardian da objavi Snoudenovu priču – koja je otkrila postojanje ilegalnog špijunskog programa NSA u američkoj javnosti.

Lobban je, međutim, navodno smatrao da se „predlog da se novine podstiču da prošire članak zarad NSA izgleda kao korak predaleko“ i da „nije svrha njegove ni njegove vlasti da se bave pitanjima NSA“. odnosi sa javnošću.“

Kasnije tog dana, Vašington post i Gardijan objavili su svoje prve priče zasnovane na poverljivim dokumentima koje je procurio Snouden. Prvi članci su detaljno govorili o tome kako je NSA koristila strogo tajni sudski nalog za prikupljanje telefonskih podataka miliona korisnika Verizona, a kasnije priče su otkrile da je agencija prikupljala podatke preko ‘zadnjih vrata’ u američke kompanije kao što su Gugl i Fejsbuk, i da prikupljala je telefonske pozive i mejlove građana Nemačke, Brazila i desetina zemalja Latinske Amerike, Evrope i Bliskog istoka.

Snoudenovi dokumenti su takođe otkrili da je tadašnji predsednik Barak Obama naredio sajber napade na strane mete i da je njegova administracija ometala kancelarije stranih ambasada i vlada, među bezbrojnim drugim zlodelima.

Dok je GCHK u početku imao pristup bez ruku, tadašnji premijer Velike Britanije, Dejvid Kameron, upozorio je The Guardian u oktobru da će koristiti pravne mehanizme „ili druge oštrije mere“ da spreči da više objavljuje Snoudenove curenja. Ovo upozorenje je usledilo nakon što je niz priča optužio GCHK da se bavi istim široko rasprostranjenim praksama prikupljanja podataka i otkrilo da je britanska agencija radila sa NSA na špijuniranju stranih državljana i vlada, uključujući i one njihovih saveznika.

Ministarstvo pravde SAD je 21. juna otpečatilo optužbe za špijunažu protiv Snoudena, nakon čega mu je američki Stejt department oduzeo pasoš. Dva dana kasnije stigao je u Moskvu, gde mu je mesec dana kasnije ponuđen azil. Snoudenu je odobren stalni boravak u Rusiji 2020.