Slučaj ruskog pukovnika koji je pokušao da zauzme Kijev prosleđen sudu

Slučaj ruskog pukovnika koji je pokušao da zauzme Kijev prosleđen sudu

General-pukovniku ruske vojske koji je vodio vojnu operaciju tokom pokušaja zauzimanja teritorije Kijevske oblasti i grada Kijeva sa zapada biće suđeno ukrajinskom sudu, saopštilo je Glavno tužilaštvo, prenosi Ukrinform.

„Generalno tužilaštvo je sudu prosledilo optužnicu protiv general-pukovnika Oružanih snaga Rusije. Reč je o komandantu Istočnog vojnog okruga agresorske sile, koji je učestvovao u pripremi, planiranju i organizaciji invazije na teritoriju severnih regiona Ukrajine po potčinjenim jedinicama.On je takođe vodio vojnu operaciju prilikom pokušaja zauzimanja teritorije Kijevske oblasti i Grada Kijeva iz zapadnog pravca“, navodi se u saopštenju.

Pretkrivičnom istragom utvrđeno je da je visoki vojni zvaničnik, koji je predvodio rusku grupaciju Istok, u sastavu ruske vojske zauzeo selo Zdviživka u Bučanskom okrugu. Tamo je, u drugoj polovini marta, imao sedište u zaplenjenom vrtiću. Odatle je izdavao naređenja za izvođenje borbenih zadataka i nadgledao njihovo izvršenje.

Takođe, na stadionu zarobljene škole u ​​obližnjem selu Katjužanka, koje je takođe bilo okupirano, general-pukovnik ruskih oružanih snaga dodelio je ruske državne nagrade potčinjenim vojnicima.

Ovakvi postupci predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Visoki zvaničnik ruske vojske optužen je da je zadirao u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine i planirao, pripremao, pokrenuo i vodio agresorski rat (3. deo čl. 110, 2. deo čl. 437. Krivičnog zakonika). Ukrajine).

Za takva krivična dela Krivični zakonik predviđa kaznu doživotnog zatvora.

Služba bezbednosti Ukrajine prikupila je dokaze o ratnim zločinima koje su navodno počinila još trojica ruskih vojnih lica koji su počinili zverstva tokom okupacije Kijevske oblasti.