Platforma Ukraïnica kreirana na Harvardu

Platforma Ukraïnica kreirana na Harvardu

Ukrajinski istraživački institut na Univerzitetu Harvard je zajedno sa Ukrajinskim institutom kreirao platformu „Ukraïnica“, novi alat za edukatore i istraživače koji žele da integrišu Ukrajinu u svoje nastavne planove ili programe ili kreiraju nove kurseve fokusirane na Ukrajinu.

„Ukraïnica: Primarna baza ukrajinskih studija je platforma koja omogućava pristup stalno ažuriranoj bazi podataka ukrajinskih književnih dela, istorijskih dokumenata i filmova u visokokvalitetnom prevodu na engleski“, rekli su Ukrinformu iz Ukrajinskog instituta.

Baza podataka, koja već uključuje preko 200 primarnih i sekundarnih izvora, može se filtrirati prema žanru, temi, periodu, deceniji, disciplini i piscu ili reditelju. Alati za pretragu na platformi su javno dostupni, a korisnici takođe mogu kreirati besplatan nalog za razvoj nastavnih planova i programa i ponuditi svoje izvore.

Kao što je navedeno, Ukraïnica ima za cilj da prikaže svo bogatstvo ukrajinske kulture, književnosti i istorije, što će, zauzvrat, omogućiti da se utvrdi koji su izvori dostupni u visokokvalitetnom prevodu, a koji ne. U budućnosti, baza podataka se može proširiti i uključiti izvore na nekoliko jezika.

Projekat Ukraïnica inicirao je i sproveo Oleh Kocuba, menadžer publikacija na Ukrajinskom istraživačkom institutu Univerziteta Harvard. Urednik projekta je Sandra Joi Russell, gostujući predavač rodnih studija na koledžu Mount Holioke.