Elon Musk citira uzbunjivača u borbi sa Tviterom

Elon Musk citira uzbunjivača u borbi sa Tviterom

Tviter nije samo prikrio broj botova i spam naloga na svojoj platformi, već je obmanuo regulatore o svojoj ranjivosti na bezbednosne pretnje, tvrde advokati Elona Maska. Optužbe su deo najnovijeg napora Teslinog tajkuna da pokida ugovor koji je sklopio u aprilu o kupovini Tvitera za 44 milijarde dolara.

Milijarderov pravni tim podneo je sudski poziv za „dokumente i komunikacije“ kako bi podržao neke od tvrdnji bivšeg šefa obezbeđenja Tvitera Pejtera „Madža“ Zatka, koji je otpušten iz kompanije ranije ove godine pre nego što je postao uzbunjivač.

Zatko je tvrdio da je Tviter prekršio dekret o saglasnosti iz 2011. o privatnosti podataka Federalne trgovinske komisije i generalno zanemario svoje „obaveze prema privatnosti podataka, nepoštenoj trgovinskoj praksi i zakonima i propisima o zaštiti potrošača“. Kompanija je navodno dala agentima indijske vlade pristup poverljivim korisničkim podacima, što je čin toliko neviđen da bi mogao da predstavlja „material štetni efekat kompanije“ i poništi dogovor, napisali su Muskovi advokati.

Pravni tim je posebno zainteresovan za informacije koje Zatko može imati u vezi sa „Tviterovim praćenjem i merenjem angažovanja korisnika“. Haker koji je postao stručnjak za sajber bezbednost takođe je nagovestio da je Tviter obmanuo regulatore o svojim naporima protiv neželjene pošte i robota, kao i o njegovoj sposobnosti da zaštiti sajt od bezbednosnih pretnji.

„Ako je tačno“, napisali su Muskovi advokati u pismu o raskidu od ponedeljka, Zatkove tvrdnje „pokazuju da je Tviter prekršio“ nekoliko odredbi Maskivog sporazuma, uključujući njegovo insistiranje da je u potpunosti u skladu sa zakonom i potpuno pošten prema regulatorima.

Drugo pismo o raskidu proširuje se na žalbe na početnu julsku prijavu za zatvaranje kupovine, u kojoj Musk tvrdi da ga je Tviter namerno prevario tako što je „pogrešno računao“ svoje lažne i spam naloge i blokirao zahteve za više informacija.

Muskovi advokati istakli su u pismu od ponedeljka da se gigant društvenih medija već suočava sa višestrukim istragama u Kongresu, potencijalnim istragama Ministarstva pravde i FTC-a i istragama evropskih regulatora privatnosti podataka otkako je Mudge izašao u javnost. Njihovi najnoviji argumenti trebalo bi da budu saslušani u oktobru na sudu Delavare Chanceri Court.