Tomo Medved: Pronalazak nestalih uslov za pristupanje Srbije EU

Tomo Medved: Pronalazak nestalih uslov za pristupanje Srbije EU

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar branitelja Tomo Medved ponovo je optužio Srbiju za nesaradnju po pitanju nestalih, što je, kako je naveo, uslov Zagreba i Brisela za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Tomo Medved je u Vukoravu na centralnom obeležavanju Dana sećanja na osobe nestale u ratu 90-tih i Međunarodnog dana nestalih, kako prenosi Hina , ponovo pozvao zvanični Beograd da se, kako kaže, „suoči sa činjenicom da su izvršili agresiju na Hrvatsku, počinili strašne zločine, pa neka danas otvore arhive i daju informacije gde su posmrtni ostaci nestalih osoba“.

Rekao je i da će Vlada Hrvatske nastaviti da traga „sve dok ne pronađe i poslednju osobu nestalu u domovinskom ratu“.

Na pitanje novinara da li je hrvatska vlada spremna da blokira Srbiju u predpristupnim pregovorima s EU ako ta saradnja i dalje bude izostajala, Medved je rekao da je Hrvatska, u trenutku otvaranja predpristupnih poglavlja 23 i 24 kao preduslov za ulazak Srbije u EU, jasno stavila svoje uslove koji i danas važe.

Hrvatska, dodao je, traga za 1.832 nestale osobe iz rata 90-tih, te da je u proteklih šest i po godina identifikacijom rešena sudbina 221 osobe.