Kina odbacuje pritužbe Tajvana na uznemiravanje dronovima

Kina odbacuje pritužbe Tajvana na uznemiravanje dronovima

Kina je odbacila pritužbe Tajvana na ponovljeno uznemiravanje kineskih bespilotnih letelica u neposrednoj blizini ostrva pod kontrolom Tajvana kao „nešto zbog čega bi se napravila pometnja“, što je navelo Tajpej da označi Peking kao ništa drugo do lopovi.

Otkako je Kina počela ratne igre i vojne vežbe u blizini Tajvana ranije ovog meseca nakon posete predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi ostrvu na koje polažu pravo Kinezi, vlada u Tajpeju je prijavila ponovljene letove dronova na ostrvima koja kontroliše u blizini kineske obale.

Video snimak iz najmanje dve od ovih misija dronova široko je kružio kineskim društvenim medijima. Na jednom se vide tajvanski vojnici kako bacaju kamenje da ga odvrate.

Govoreći na dnevnom brifingu, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je da je video snimak.

„Kineski dronovi koji lete kineskom teritorijom, ovo nije nešto oko čega treba praviti pometnju“, rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana izrazilo je ljutnju zbog njegovih komentara.

„Postoji drevno kinesko učenje da se ‘nepozvani ljudi zovu lopovi’. Bilo da se radi o provaljivanju kroz vrata ili viri iz vazduha, narod Tajvana ne pozdravlja takve lopove“, navodi se.

Ministarstvo odbrane Tajvana izvestilo je o daljem upadu dronova u ponedeljak, u blizini malog ostrva Lavlje, dela grupe ostrva Kinmen koja se nalaze nasuprot kineskih gradova Sjamen i Kvandžou.

Rečeno je da su vojnici ispalili rakete da ga upozore i da je posle jednog minuta odleteo u pravcu Sjamena.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi nije želeo da potvrdi izveštaje o dronovima, ali je rekao novinarima da je Kina nastavila da pokušava da postavi „novu normalu“ za svoje aktivnosti prema Tajvanu, uključujući jedrenje brodova i letelica preko nezvanične srednje linije u Tajvanski moreuz.

„Pokušavaju da podignu temperaturu do stepena da to postane neka nova normala“, rekao je Kirbi. „Nećemo to prihvatiti.“

Dva ratna broda američke mornarice plovila su u nedelju kroz međunarodne vode u Tajvanskom moreuzu, što je prva takva operacija od Pelosijeve posete, iako je ona sprovodila slične prolaze na mesečnom nivou.

Tajvan kontroliše Kinmen, zajedno sa ostrvima Macu dalje uz kinesku obalu, otkako je poražena vlada Republike Kine pobegla u Tajpej nakon što je izgubila građanski rat sa komunistima Mao Cedunga 1949. godine.

U svojoj najbližoj tački, teritorija pod kontrolom Kine nalazi se samo nekoliko stotina metara od Kinmena.

Kina je obećala da će staviti Tajvan pod svoju vlast, silom ako bude potrebno.