Zelenski: Rusija je unela nepoštovanje vrednosti života

Zelenski: Rusija je unela nepoštovanje vrednosti života

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina nije zaboravila nijedan svoj grad i ljude i da će definitivno povratiti kontrolu nad svim privremeno okupiranim teritorijama, uključujući Donjeck, Horlivku i Mariupolj, prenosi Ukrinform.

„Svake godine, poslednjeg vikenda leta, u našoj zemlji su se obeležavala dva praznika – oni su usko povezani – Dan grada Donjecka i Dan rudara. Donjecku se 2014. godine sve promenilo zbog okupatora. A ove godine cela Ukrajina neće imati praznike. Ali nismo zaboravili i nećemo zaboraviti nijedan naš grad i nijednog našeg naroda. Donjeck je oduvek bio jedan od najbogatijih i najjačih gradova u Ukrajini. Rudarstvo je uvek bilo jedno od najcenjenijih profesija“, rekao je Zelenski u svom najnovijem video obraćanju.

On je napomenuo da je Donbas sada skoro uništen ruskim udarima, razoren, dok je ponosni i slavni ukrajinski Donjeck ponižen ruskom okupacijom i opljačkan. Prema rečima šefa države, Rusija je tamo donela ono najstrašnije – apsolutno nepoštovanje vrednosti bilo kog života, apsolutno nepoštovanje bilo koga.

Zelenski je rekao da su ruski vojnici doneli degradaciju i smrt i veruju da su tu zauvek, ali je dodao da je to za njih privremena stvar i da će se Ukrajina sigurno vratiti. „Život će se vratiti. Vratiće se dostojanstvo naroda Donbasa. Vratiće se sposobnost života. Mogućnost da se živi bezbedno i srećno“, rekao je on.

„Upravo to će simbolizovati naša ukrajinska zastava kada je postavimo u Donjecku, Horlivki, Mariupolju, u svim gradovima Donbasa, Azovske oblasti, u svim oblastima pod ruskom okupacijom – u Harkovskoj, Zaporožskoj, Hersonskoj oblasti. I definitivno – u Krim. Ukrajina pamti sve“, rekao je Zelenski.