Zelenski: Za dlaku izbegnuta radijaciona nesreća

Zelenski: Za dlaku izbegnuta radijaciona nesreća

Svet je u četvrtak za dlaku izbegao radijacionu nesreću u nuklearnoj stanici Zaporožje u Ukrajini nakon što je isključeno napajanje dva preostala reaktora, rekao je predsednik Vladimir Zelenski, prenosi Rojters.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da su požari u jamama pepela u termoelektrani na ugalj u blizini kompleksa isključili reaktore iz električne mreže. Kompanija je za isključenje okrivila ruske „opadače“.

Zelenski je, potvrđujući ranije komentare jednog energetskog zvaničnika Rojtersu, rekao da su se odmah uključili rezervni dizel generatori kako bi se obezbedilo neprekidno snabdevanje strujom. Električna energija se koristi za hlađenje i sigurnosne sisteme u nuklearnoj elektrani.

„Da se ​​dizel agregati nisu uključili… da osoblje naše stanice nije reagovalo nakon nestanka struje, onda bismo već bili prinuđeni da prevaziđemo posledice radijacionog udesa“, rekao je on u večernjem obraćanju.

„Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od radijacijske katastrofe.

On je takođe pozvao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju i druga svetska tela da deluju mnogo brže kako bi primorali ruske trupe da napuste teritoriju stanice, najveće te vrste u Evropi.