Sumska oblast doživela tri ruska artiljerijska napada

Sumska oblast doživela tri ruska artiljerijska napada

Ruske trupe su u četvrtak tri puta granatirale teritoriju Sumske oblasti., saopštila je Operativna komanda Sever, prenosi Ukrinform.

„Od 21.00 25. avgusta 2022. godine neprijateljske trupe su tri puta granatirale teritoriju Sumske oblasti u zoni naše odgovornosti“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima Komande, jutros u 10.20 ruske trupe su pucale na Šalihinsku teritorijalnu zajednicu, pretpostavlja se da su koristili višecevne raketne bacače naoružane fosfornom municijom. Zabilježeno je ukupno 20 eksplozija.

Nakon pregleda terena, ispostavilo se da se na području rezervata prirode, gde su pronađeni ostaci ruskih granata, zapalila šuma.

U 15.30 časova zabeleženo je osam pogodaka, verovatno iz minobacača kalibra 120 mm, i dva ispaljivanja svetlećih projektila u naselju Seredino-Budska.

Posle 17:00, rusi je ponovo napali: prijavljene su dve eksplozije. Prema OC Severu, Rusi su upotrebili i minobacač kalibra 120 mm.

Među lokalnim stanovništvom nema prijavljenih žrtava.

Kako je preneo Ukrinform, ruske trupe su 24. avgusta napale Esmansku zajednicu u Sumskoj oblasti. Ruski minobacači gađali su to područje sedam puta, dok je cevna artiljerija gađala područje četiri puta. Tog dana u naselju Znob-Novgorodska čulo se pet minobacačkih eksplozija. Takođe, zabeleženo je 16 ruskih minobacačkih udara u naselju Bilopolska. Nije bilo izveštaja o žrtvama ili šteti.