Predstavnički dom SAD traži da Tviter odgovori na optužbe

Predstavnički dom SAD traži da Tviter odgovori na optužbe

VAŠINGTON – Predsedavajući Predstavničkog doma za unutrašnju bezbednost i ključni pododbor zahtevali su u četvrtak da izvršni direktor Tvitera Parag Agraval odgovori na „uznemirujuće navode uzbunjivača u vezi sa lošom bezbednošću i praksama privatnosti“, prenosi Rojters.

Predstavnici demokrata Beni Tompson i Ivet Klark takođe su u pismu zatražili od Tvitera da detaljno objasni svoje pripreme za izbore 2022. i da odgovori na navode bivšeg šefa obezbeđenja Tvitera Peitera „Madža“ Zatka da je kompanija za društvene mreže obmanula regulatore.

Žalba Zatka na 84 stranice, poznatog hakera koji je iskoristio svoju stručnost da ojača bezbednost za korporacije i vladu, optužila je Tviter da lažno tvrdi da ima solidan bezbednosni plan i da daje pogrešne izjave o svojoj odbrani od hakera i neželjenih naloga.

Zakonodavci su primetili da je Zatko ukazao na „više slučajeva u kojima su rukovodioci Tvitera zamaglili i pogrešno okarakterisali informacije Kongresu, regulatorima i njegovom sopstvenom odboru – i možda su čak pokleknuli pod pritiskom stranih vlada da stave svoje operativce na platni spisak kompanije. Ako bilo koja od ovih navoda istina, Tviter ima zapanjujuću listu bezbednosnih obaveza.“

Zakonodavci su zatražili od Tvitera njegov plan „da odredi prioritete, popravi i reši bezbednosne nedostatke koji su istaknuti u žalbi g. Zatka“ i kako će „dati prioritet bezbednosnim nadogradnjama neophodnim za borbu protiv dezinformacija na vreme za predstojeće izbore na sredini mandata?“

Zatko je već razgovarao o svojoj žalbi sa osobljem Senatskog odbora za pravosuđe, Komiteta za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma i Odbora za obavještajne poslove Senata, rekao je Zatkoov portparol. Pravosudni komitet Senata SAD saopštio je da će održati saslušanje sa Zatkom 13. septembra.

Zatkova žalba je iznela brojne tvrdnje i navodni Tviter dao prednost rastu korisnika u odnosu na smanjenje neželjene pošte, pri čemu su rukovodioci imali pravo da osvoje pojedinačne bonuse od čak 10 miliona dolara vezanih za povećanje broja dnevnih korisnika, a ništa eksplicitno za smanjenje neželjene pošte, prema dokumentima koje su preneli kongresni istražitelji.

Tviter nije odmah odgovorio na zahteve za četvrtak. Ove nedelje je tužbu označio kao „lažnu priču“.