Mesečni izvoz Rusije u SAD iznosi preko milijardu dolara

Mesečni izvoz Rusije u SAD iznosi preko milijardu dolara

Šest meseci nakon ruskog rata protiv Ukrajine, ruska roba nastavlja da stiže u Sjedinjene Države, preneo je Asošiejted pres.

Više od 3.600 pošiljki drveta, metala, gume i druge robe stiglo je u američke luke iz Rusije otkako je u februaru počela da lansira rakete i vazdušne napade na svog suseda. To je značajan pad u odnosu na isti period 2021. godine kada je stiglo oko 6.000 pošiljki, ali to i dalje donosi više od milijardu dolara trgovine mesečno.

Primećuje se da bi zabrana uvoza određenih artikala verovatno nanela više štete tim sektorima u SAD nego u Rusiji.

Kontejneri ruskih artikala — krupa, cipele za dizanje tegova, oprema za rudarenje kriptovaluta, čak i jastuci — stižu u američke luke skoro svaki dan.

Analiza uvezene robe iz Rusije pokazuje da su neke stavke očigledno legalne i čak ohrabrene od strane Bajdenove administracije, poput više od 100 pošiljki đubriva koje su stigle od invazije. Sada zabranjeni proizvodi kao što su ruska nafta i gas nastavili su da pristižu u američke luke dugo nakon najave sankcija zbog perioda „ukidanja“, omogućavajući kompanijama da završe postojeće ugovore.

U nekim slučajevima može biti teško razaznati poreklo proizvoda koji se isporučuju iz ruskih luka. Američke energetske kompanije takođe nastavljaju da uvoze naftu iz Kazahstana preko ruskih luka.

Rusija je ključni izvoznik metala poput aluminijuma, čelika i titanijuma; prekidanje te trgovine moglo bi dramatično povećati cene za Amerikance koji se već bore sa inflacijom.

AP je otkrio više od 900 pošiljki u ukupnom iznosu od više od 264 miliona tona metala od februara.

Boing, najveća svetska kompanija za vazduhoplovstvo, potpisala je savezni ugovor u iznosu do 23,8 milijardi dolara 2021. godine; u junu je uvezla 20 tona aluminijuma iz Kamensk-Uralskog metalurškog kombinata.

Oko milion barela ruske sirove nafte stiglo je iz luke Filadelfija, za rafineriju nafte Monroe Energi kompanije Delta Airlines. U međuvremenu, tanker sa oko 75.000 barela ruske katranske nafte ušao je u luku Teksas Siti u Teksasu, prema Valerovim rafinerijama, prema trgovačkim zapisima.

Isporuke su nastavljene za Valero, EkkonMobil i druge.

Do sada je ove godine skoro 4.000 tona ruskih metaka stiglo i u SAD, gde su distribuirani prodavnicama oružja i dilerima municije.

AP je takođe pratio milione dolara vredne pošiljke radioaktivnog uranijum heksafluorida iz ruske državne kompanije Tenek JSC, najvećeg svetskog izvoznika proizvoda inicijalnog ciklusa nuklearnog goriva, u Vestinghouse Electric Co. u Južnoj Karolini. Nuklearni materijal nije sankcionisan.

Predstavništva fabrike čokolade Krasni oktobar (Crveni oktobar) u Bruklinu nastavljaju sa uvozom slatkiša.

Ukrajinske vlasti pozvale su administraciju predsednika SAD Džoa Bajdena da sankcioniše sve ruske privatne banke.