Zelenski Savetu bezbednosti UN: Rusija mora da odgovara za zločin

Zelenski Savetu bezbednosti UN: Rusija mora da odgovara za zločin

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN putem video-linka, Zelenski je rekao da nema ratnog zločina koji ruski vojnici još nisu počinili na teritoriji Ukrajine. Zelenski je podsetio na namerno stvaranje opasnosti od radijacione katastrofe, krize hrane, kršenja svih međunarodnih statuta i konvencija. Odvojeno, fokusirao se na ubistva ukrajinskih ratnih zarobljenika od strane ruskih ratnih zločinaca u privremeno okupiranoj Olenivki.

„Namerno ubistvo naših ratnih zarobljenika u Olenivki od strane ruskih okupatora postalo je jedna od najstrašnijih stranica u istoriji Evrope. I postoji hitna potreba za misijom UN za utvrđivanje činjenica u Olenivki, čiji mandat treba da bude proširen na sve ukrajinske ratne zarobljenike koje trenutno drže ruske snage“, rekao je Zelenski.

On je naglasio da Rusija mora da napusti okupiranu teritoriju Ukrajine, da nikada više ne bude opasnosti od radijacione katastrofe, i da nikada više ne bude pretnje radijacionom katastrofom, Rusija mora da napusti okupiranu teritoriju Ukrajine.

„Da nijedna zemlja na svetu više nikada ne može zanemariti Povelju UN i konvencije koje obavezuju čitavo čovečanstvo, bez izuzetka za bilo koga – Rusija mora da odgovara za zločin agresije na Ukrajinu. Relevantna rezolucija biće podneta na razmatranje do 77. zasedanja Generalne skupštine UN“, dodao je Zelenski.