Britanski obaveštajci sumirali su dostignuća Rusije u Ukrajini

Britanski obaveštajci sumirali su dostignuća Rusije u Ukrajini

Za pola godine svog agresivnog rata Rusija nije uspela da ostvari većinu svojih ciljeva i oslabila je svoje diplomatske, ekonomske i vojne pozicije u odnosu na situaciju pre invazije, navodi se u pregledu britanskih obaveštajnih službi o ratu u Ukrajini, koji je bio posvećen rezultatima šest meseci rata 24. avgusta, prenosi „Evropska istina“

„Od 2014. Putin namerava da upotrebi mešavinu sile i diplomatije prinude da poveća i ojača uticaj Ruske Federacije na Ukrajinu i da se meša u njene suverene poslove. Pre šest meseci Rusija je pokrenula invaziju u punom obimu sa ciljem rušenja vlasti i okupacije većeg dela zemlje“, podseća obaveštajna služba.

U aprilu je, napominje se u pregledu, rusko rukovodstvo počelo da shvata da početni planovi nisu bili uspešni i prebacilo je fokus na skromnije zadatke na istoku i jugu Ukrajine.

„Ofanziva u Donbasu se odvija sa minimalnim napretkom i Rusija očekuje kontranapad velikih razmera od Ukrajine. Ruska Federacija pati od nedostatka municije, transporta i ljudstva. Moral je nizak u mnogim jedinicama, stanje vojske je teško. značajno pogoršao. Diplomatski uticaj Rusije je opao, a dugoročni ekonomski izgledi su mračni. Posle šest meseci rat sa Ruskom Federacijom se pokazao skupim za nju i naneo je stratešku štetu“, zaključuje britanski obaveštajac.

U pregledu od 23. avgusta objavljeno je da su ruske trupe počele da stvaraju barži prelaz u blizini oštećenog Antonivskog mosta kod Hersona.