Šolc: Nemačka će nastaviti da podržava Ukrajinu isporukom oružja

Šolc: Nemačka će nastaviti da podržava Ukrajinu isporukom oružja

Nemačka će zajedno sa svojim partnerima nastaviti da podržava Ukrajinu na sve moguće načine, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kanadskim kolegom Džastinom Trudoom u Montrealu u ponedeljak, 22. avgusta, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Naš centralni zadatak je da učinimo sve da podržimo Ukrajinu. To smo uradili snabdevanjem oružja, obezbeđivanjem sredstava, radeći zajedno sa partnerima u G7, kao i uz pomoć veoma konkretne pomoći. […] Razumemo mogućnost dalje eskalacije, tako da dajemo važno obećanje: nastavićemo da podržavamo Ukrajinu daljim isporukama oružja“, rekao je Šolc.

On je rekao da su nemačko oružje i najnoviji sistemi veoma efikasni i često „menjaju situaciju u ratu na istoku i pomažu Ukrajincima da se brane iz vazduha“.

Kancelarka je rekla da su Nemačka i Kanada odlučne da nastave da podržavaju Ukrajinu u njenoj odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Takođe je istakao spremnost i država i partnera u G7 i EU da učine sve da se zemlja obnovi i obnovi. Prema rečima političara, takva pomoć se pruža i sada, kada je rat u toku. On je takođe najavio planove za održavanje zajedničke konferencije sa EU o rekonstrukciji Ukrajine u Nemačkoj.

Šolc je podsetio da je zemlja primila više od 900.000 ukrajinskih izbeglica, a 150.000 ukrajinskih školaraca može da se školuje u Nemačkoj. Ovo je takođe velika pomoć, rekao je.

Šolc je napomenuo da će zajedno sa kanadskim kolegom učestvovati na drugom samitu Krimske platforme, koji će biti održan na Dan sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima širom Evrope.

On je rekao da Rusija mora da shvati da rat koji je započela neće proći nekažnjeno, a sankcije uvedene protiv Ruske Federacije nazvao je bez presedana, jer će usporiti razvoj ruske privrede, jer će biti odsečena od visokih tehnologija i finansijskih resursa svetska tržišta.

Šolc je istovremeno naveo da Rusija pokušava da podeli međunarodnu zajednicu. S tim u vezi, zahvalio je Kanadi što je pristala da preda rusku turbinu Nemačkoj i osujetila Putinove planove. „Rusija nije pouzdan poslovni partner. Ona je prekinula isporuke gasa Evropi i trenutno nam je važno da ne upadnemo u Putinovu mrežu i da se držimo zajedno“, rekla je kancelarka.