Lift predstavlja uslugu samovozećih automobila u Las Vegasu

Lift predstavlja uslugu samovozećih automobila u Las Vegasu

Kompanija Lift je u utorak saopštila da će omogućiti korisnicima da pozovu novu vrstu samovozećeg automobila na i oko Las Vegas Stripa, na osnovu slične usluge koju je nudila u gradu poslednje četiri godine. Ali vest stiže sa značajnim upozorenjem: vožnja u ovim vozilima biće dva od onih koje industrija naziva bezbednosnim vozačima, koji će preuzeti kontrolu nad automobilom ako nešto krene po zlu.

Tehnološka i automobilska industrija provele su veći deo protekle decenije obećavajući automobile koji će sami voziti ulicama. Ali proći će još mnogo godina — možda čak i decenija — pre nego što zaista autonomna vozila postanu uobičajena. Iako su vodeće kompanije napravile značajan napredak, isporuka tehnologije masama ostaje mukotrpan proces.

„Nijedan sistem autonomije nije spreman za bezbedno postavljanje, u velikom obimu, u urbanim sredinama“, rekao je Šujler Kalen, koji je nadgledao tim koji je istraživao mogućnosti autonomne vožnje u južnokorejskom tehnološkom gigantu Samsung i koji sada vodi početnu zgradu nova vrsta kamere za samovozeće automobile.

Ranije ove godine, tri druge kompanije su uvele usluge samovožnje u San Francisku, Majamiju i Ostinu u Teksasu. Svi su rekli da ove usluge neće uključivati sigurnosne vozače. I, barem u nekim slučajevima, ovi automobili sada rade bez vozača. Ali oni su dostupni samo nekolicini vozača, od kojih su mnogi prijatelji ili porodica zaposlenih u kompaniji.

Novinari ne smeju da koriste ove usluge bez vozača za volanom.

Kako sada, samo jedna potpuno javna služba radi bez sigurnosnih vozača. Vaimo, u vlasništvu Guglove matične kompanije, nudi uslugu bez vozača u predgrađu Feniksa, gde su putevi široki, vreme je predvidljivo, a pešaci su malobrojni.

Čak i kada se nove usluge šire na mesta kao što je San Francisko, one uključuju značajna upozorenja. Biće dostupni samo u strogo ograničenim oblastima. Oni će raditi pri brzinama ispod 35 ili 40 milja na sat. Oni će se zatvoriti po nepovoljnim vremenskim prilikama. A kompanije će zaposliti tehničare koji mogu da preuzmu kontrolu nad automobilom izdaleka ako nešto krene po zlu.

Karl Iagnemma, izvršni direktor kompanije Motional, kompanije koja će upravljati Liftovim samovozećim automobilima u Las Vegasu, rekao je da je to bilo za očekivati. „Tehnologija potrebna za autonomnu vožnju je izuzetno komplikovana“, rekao je on. „Rešenje će se naći postepeno.”

Iagnemma ističe da, za razliku od drugih usluga, svako može da se vozi u automobilima Motional koje Lift nudi u Las Vegasu. Automobili će biti napredniji od onih koje Lift koristi u gradu od 2018. godine, a dve kompanije su smislile novu aplikaciju koja se može koristiti za otvaranje vrata automobila.

Iagnemma je rekao da su najnoviji automobili kompanije „put ka sistemu bez vozača“ koji Lift i Motional planiraju da otkriju sledeće godine.