Češki parlament podržao je ideju o prekidu izdavanja viza Rusima od strane zemalja EU

Češki parlament podržao je ideju o prekidu izdavanja viza Rusima od strane zemalja EU

Predsednik senatskog odbora za spoljnu politiku, odbranu i bezbednost Pavlo Fišer i predsednik spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma češkog parlamenta Marek Jenišek podržali su ideju da zemlje EU zaustave izdavanje vize za sve građane Ruske Federacije, piše Češki radio, prenosi „Evropska istina“.

„Zahtjev za vizu i mogućnost putovanja u zemlje Šengena je privilegija za građane Rusije, zemlje koja se bavi vojnom agresijom i nuklearnim terorizmom u Zaporoškoj elektrani. Sramota je koliko novca Rusima, čija imovina možda ima kriminalno porijeklo. , troše na luksuznu robu“ u Berlinu i Parizu.

Takođe smatram da je sramotno da neke zemlje EU i dalje nude velikim investitorima iz Rusije da dobiju državljanstvo ili boravišnu dozvolu. Ovo mora da prestane! Inače, stanovanje u koje su uložili u Češkoj mora biti pažljivo oporezovano“, naglasio je Fišer.

Prema rečima senatora, ograničavanje izdavanja viza Rusima je sasvim prirodan korak. Fišer smatra da Rusi kojima je potrebna pomoć mogu da zatraže azil ili međunarodnu zaštitu u Češkoj.

„Dugo sam za ovo. Trebalo je da bude jedna od prvih sankcija. Apsurdno je podržavati ubijanje žena i dece u Ukrajini, a onda ići u EU da nam se zabavljaju i smeju. za glupost“, prokomentarisao je Marek Jenišek predlog da se prestane sa izdavanjem viza.

Jedan broj čeških senatora i parlamentaraca izrazio je podršku tom predlogu.

Šef Evropskog komiteta češkog parlamenta Ondžej Benešik založio se za uvođenje u EU istog viznog režima za Ruse koji funkcioniše u Češkoj. Posle ruske invazije na Ukrajinu, Češka je potpuno prestala da izdaje kratkoročne vize Rusima, sa izuzetkom humanitarnih.

Kako je izvestio ministar spoljnih poslova Jan Lipavski, Češka, koja je na poziciji predsedavajućeg Saveta Evropske unije u tekućoj polovini godine, zalaže se za okončanje izdavanja viza Rusima od strane zemalja EU.

O ovom pitanju će ministri EU razgovarati na sastanku u Pragu 31. avgusta.