Sudija poništio zakon koji transrodnoj deci zabranjuje da se bave sportom

Sudija poništio zakon koji transrodnoj deci zabranjuje da se bave sportom

SALT LEJK SITI – Transrodne devojke u Juti dobiće priliku da učestvuju u ženskim sportovima pošto školska godina počinje nakon što je sudija u petak poništio zabranu u očekivanju pravnog prigovora roditelja, prenosi AP.

Umesto potpune zabrane, transrodne devojke će sada ići pred državnu komisiju političkih imenovanih osoba koja će utvrditi da li ispunjavaju uslove za učešće. Republikanski poslanici Jute su formirali komisiju u ranije usvojenom zakonu kao rezervnom planu koji će se primeniti u slučaju zabrane protiv zakona.

U skladu sa zakonom, panelu će biti dozvoljeno da traži i proceni visinu i težinu deteta u donošenju odluka o tome da li bi transrodna devojka imala nepravednu prednost. Komisija, koja bi trebalo da bude sazvana u narednim nedeljama, uključivaće statističara medicinskih podataka, lekara sa iskustvom u oblasti zdravstvene zaštite rodnog identiteta, sportskog fiziologa, stručnjaka za mentalno zdravlje, univerzitetskog atletskog trenera, predstavnika atletskog udruženja i rotacionog član koji je trener ili zvaničnik u sportu relevantnom za svaki slučaj.

Presuda Jute označila je najnoviji razvoj suda u raspravi širom zemlje o tome kako se snaći u problemu žarišta.

Najmanje 12 država koje predvode republikanci — uključujući Jutu — usvojilo je zakone koji zabranjuju transrodne žene ili devojke u sportu na osnovu premise da im to daje nepravednu konkurentsku prednost. Zagovornici prava transrodnih osoba protive se da pravila nisu samo o sportu, već o još jednom načinu da se ponizi i napadne transrodna omladina. Slični slučajevi su u toku u državama kao što su Ajdaho, Zapadna Virdžinija i Indijana.

Zabrana Jute stupila je na snagu u julu nakon što je republičko zakonodavstvo nadmašilo veto guvernera Spensera Koksa, takođe republikanca.

Sudija u državi Juta Kit Keli rekao je u presudi da su advokati koji zastupaju porodice tri transrodne studentkinje-sportiste koji su podneli tužbu pokazali da su pretrpeli značajnu nevolju tako što su ih „izdvojili za nepovoljan tretman kao transrodne devojke“.

Transrodne devojke i roditelji podneli su tužbu prošlog maja, tvrdeći da to krši garancije Ustava Jute o jednakim pravima i pravilnom postupku.

Senator iz države Juta Stjuart Adams, republikanac, rekao je u saopštenju u petak da je komisija koja će sada donositi odluke način „zaštite pravične i bezbedne konkurencije uz očuvanje integriteta ženskog sporta“.

Presuda je usledila nakon ovonedeljnog otkrića Udruženja za aktivnosti srednjih škola Jute da je tajno istražilo sportistkinju – a da nije rekla ni njoj ni njenim roditeljima – nakon što je primila žalbe od roditelja dve devojčice koje je pobedila na takmičenju ispitujući da li je devojčica transrodna. Udruženje i srednja škola devojčice utvrdili su da je ona zaista žensko nakon što su pregledali njene školske evidencije još iz vrtića, rekao je ove nedelje poslanicima portparol udruženja Dejvid Spatafor. On je rekao da devojci i njenoj porodici nije rečeno o istrazi da bi ih poštedeli sramote i da bi „stvar ostala privatno“, preneo je Salt Lake Tribune.

Guverner Koks je u četvrtak na svojoj mesečnoj konferenciji za novinare rekao da je pritužba roditelja na devojčicu koja je bila pod istragom prešla granicu.

„Bože moj, mi živimo u ovom svetu gde smo postali strašni gubitnici, i tražimo bilo koji razlog zašto je naše dete izgubilo“, rekao je on. Rekao je da podržava pravičnost u sportu, ali da me „izmišljanje takvih navoda prilično uznemiruje“.

Spatafore je odbio da otkrije učenikovu ocenu, školu ili sport kako bi zaštitio njen identitet. On je rekao da studentici i njenoj porodici nije rečeno o istrazi jer bi to moglo biti uvredljivo za njih i da bi roditelji bili kontaktirani „ako je potrebno“.

Spatafore je takođe rekao da je udruženje ispitalo i druge žalbe koje se odnose na transrodne sportiste u svojim naporima da se pridržava zakona Jute, koji je stupio na snagu u julu. Neke pritužbe uključuju „kada sportista ne izgleda dovoljno ženstveno“, rekao je on. Nijedna pritužba nije potvrđena.

Pre zabrane, Juta je imala jednu registrovanu transrodnu sportistkinju koja se prošle godine takmičila u timu srednjoškolki, rekao je Spatafore.