Milijarder se pojavljuje kao mogući spasilac Mančester junajteda

Milijarder se pojavljuje kao mogući spasilac Mančester junajteda

Jim Ratcliffe, jedan od najbogatijih britanskih biznismena, potvrdio je da je zainteresovan za završetak preuzimanja Mančester junajteda usred medijskih izvještaja da su sadašnji vlasnici, porodica Glejzer, otvoreni za prodaju manjinskog udjela u klubu.

Junajted, jedan od najvećih svetskih fudbalskih brendova, trenutno je ukorenjen u podnožju tabele Premijer lige nakon što je izgubio obe prve utakmice pod vođstvom novog šefa Erika ten Haga – situacija koja je ponovo pokrenula pitanja među fanovima kluba o neefikasno vlasništvo nad Glejzersima usred uočenog nedostatka finansijskih ulaganja u tim.

A šef Ineosa Retklif, koji je dao kasnu ponudu za kupovinu Čelsija ranije ove godine pre nego što je ozvaničeno preuzimanje Toda Boehlija, nagovestio je da bi bio zainteresovan za postizanje dogovora ako klub bude potencijalno dostupan.

„Ako je klub na prodaju, Džim je definitivno potencijalni kupac“, rekao je on preko portparola.

„Da je ovako nešto moguće, bili bismo zainteresovani za razgovor u cilju dugoročnog vlasništva.

Ratklif je rođen u Lankaširu i doživotni je navijač Mančester junajteda. On je većinski akcionar u hemijskoj grupi Ineos, kao i vlasnik sportskog portfelja koji uključuje francusku Nicu, Lozana-Sport iz Švajcarske i biciklistički tim Ineos Grenadiers koji i sam ima veze sa Mercedes F1 timom.

„Ne radi se o novcu koji je potrošen ili nepotrošen“, dodao je njegov portparol. „Džim gleda šta se sada može učiniti i, znajući koliko je klub važan za grad, oseća se kao da je pravo vreme za resetovanje. ”

Potreba da se pritisne dugme za resetovanje je jasna, reći će većina fanova. Vlasništvo nad američkom porodicom Glejzers je bilo izuzetno nepopularno, a šuška se o demonstracijama na Old Trafordu uoči okršaja u ponedeljak sa rivalom Liverpulom.

To bi se dogodilo nakon protesta u maju 2021. na Old Trafordu, koji je odložio domaći meč protiv Liverpula te sezone.

Mančester junajted pati od stalnog podbačaja od penzionisanja legendarnog trenera Aleksa Fergusona 2013. i nije osvojio nijednu veliku srebrninu od 2017. dok je prošao kroz razne menadžere visokog profila poput Žozea Murinja i Luja van Gala.

Klub se trenutno bori na letnjem tržištu transfera i izgleda da će izostati u svojoj višemesečnoj potrazi za holandskim vezistom Frenkijem de Jongom iz Barselone, dok budućnost beskonačnog napadača Kristijana Ronalda postaje sve istaknutiji podzaplet za odvraćanje pažnje od Ten Haga. uvodne utakmice dok nastoji da primeni svoj stil igre u timu.

Međutim, grupe navijača Mančester junajteda upozorile su navijače da svaka promena u sali za sastanke mora biti efikasna.

„Iako su pristalice pozivale na promene, ovo, naravno, mora da bude prava promena“, rekao je portparol Trusta navijača Mančester junajteda za BBC.

„Svaki budući novi vlasnik mora da bude posvećen kulturi, etosu i najboljoj tradiciji kluba. Moraju biti spremni da ulože da bi Junajtedu vratili nekadašnju slavu, a ta investicija mora biti pravi novi novac potrošen na igrače i stadion.

„Konačno, svaka nova vlasnička struktura mora da ugradi pristalice, uključujući i određeni stepen vlasništva nad udelom navijača, u svoj operativni model.“

Mančester junajted je trenutno procenjen na oko 5 milijardi funti (6 milijardi dolara), ali prema Blumbergu, dok Glejzersi razmatraju pozivanje manjinskih ulaganja, trenutno nema planova za prodaju kontrolnog udela u klubu.

Vesti o potencijalnim ponudama za klub dovele su do toga da se američki milijarder Elon Mask našalio na društvenim mrežama da traži ponudu za klub, ali je kasnije razjasnio da nije ozbiljan.