Žovkva: NATO će stvoriti jedinstveni fond za pomoć Ukrajini

Žovkva: NATO će stvoriti jedinstveni fond za pomoć Ukrajini

NATO će stvoriti jedinstveni poverenički fond za potrebe Ukrajine.

„Postojalo je do šest fondova NATO-a koji su finansirali različite elemente pomoći Ukrajini. Neki su finansirali razminiranje, neki – obuku vojnog osoblja i tako dalje. Sada je planirano stvaranje jedinstvenog povereničkog fonda koji će finansirati relevantne potrebe Ukrajine. Inače, humanitarno deminiranje je veoma važno pitanje. Ovaj posao je već počeo, ali su nam potrebni odgovarajući specijalisti, oprema i sredstva. NATO je spreman da pomogne u ovoj oblasti i to je važna pomoć“, rekao je Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine, rekao je u intervjuu za LB.ua.

On je takođe napomenuo da će NATO kao institucija, koja nije u stanju da obezbedi Ukrajini smrtonosno oružje, učiniti sve što je moguće da snabdeva nesmrtonosnim oružjem. „Uzgred, ni to nije manje važno u ratnim vremenima. Potrebno nam je dodatno gorivo, sredstva za borbu protiv bespilotnih letelica, lekovi, kompleti prve pomoći standarda NATO-a i tako dalje“, dodao je Žovkva.

Kako je saopšteno, predsednik Vladimir Zelenski je u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom izjavio da je potrebno da Ukrajina brzo dobije više teškog naoružanja kako bi uspešno odbila ruske napade i pokrenula kontraofanzivu.